Het team van de Voedselwerkplaats heeft inmiddels een ruime praktijkervaring in het opzetten van lokale voedselinitiatieven en het begeleiden van initiatiefnemers in het realiseren van hun eigen dromen.
Een kleine tweehonderd enthousiaste initiatiefnemers hebben inmiddels deelgenomen aan de cursus ‘Moestuinieren op grotere schaal’. Dat heeft geleid tot allerlei voedselgemeenschappen, van meer sociaal gerichte tuinen zoals de Dorpstuin in Hallum tot meer productiegerichte tuinen als Yn’e Sinne Farm in Jirnsum. Kijk op deze kaart voor meer inspiratie.
Daarnaast heeft De Voedselwerkplaats in samenwerking met Stichting Doarpswurk en het Vlaamse Voedselteams een online platform Local Food Works gebouwd waarmee we nu een geweldig ‘gereedschap’ in handen hebben om lokale voedselcoöperaties (die noemen wij Buurtmarkten) te starten. Inmiddels draaien er op ons platform meer dan honderd Buurtmarkten in Nederland en België.
Middels een voedselgemeenschap kan er naast het verbouwen of verkrijgen van voedsel ook nog een heleboel andere waarden ontstaan die de voedselgemeenschap versterken. Om deze waardecreatie te ondersteunen ontwikkelden we in onze werkplaats een scala aan gereedschappen zoals een voedselquiz, een draaiboek voor een Dorp- of wijkdiner en presentaties die je kunt gebruiken. Misschien heb jij ook nog een leuk voorbeeld om eraan toe te voegen, laat het ons weten!
De provincie Fryslân werkt samen met de Friese gemeenten aan een visie om meer mensen gezonder te laten...