Voor overheden

Overheden hebben meer dan ooit integrale visies, goedlopende gebiedsprocessen en gedragen plannen nodig. De Energiewerkplaats heeft de ervaring om burgerparticipatie te organiseren.

Voor overheden

De transitie van fossiele naar hernieuwbare energie is een enorme opgave met heel veel variabelen. Het is voor overheden van groot belang inzicht en overzicht te krijgen van wat daadwerkelijke impact is van het huidig beleid en voorgenomen keuzes. De energiewerkplaats stelt de ervaring met burgerinitiatieven, gedragen visieprocessen én gebiedsontwikkeling ter beschikking van overheden om tot integrale visies, goedlopende gebiedsprocessen en gedragen plannen te komen.

Systeemdenkers

Wij zijn integrale systeemdenkers en systeemdenken is een basisingrediënt als het gaat om welke transitie dan ook. Je gaat van een bestaand systeem naar een nieuw systeem waar heel veel onderdelen op allerlei niveaus veranderen. Het is dus belangrijk om zowel het huidige systeem als het mogelijk toekomstig systeem inzichtelijk te hebben. Dit alles in relatie tot de gemeenschap. Met de gemeenschap bedoelen wij lokale burgers, lokale maatschappelijke instellingen, lokale overheden en lokale bedrijven. Deze hebben allemaal een energiebehoefte en het is cruciaal om inzicht te hebben hoeveel en welke relaties en welke rollen deze energievragers hebben. De energiewerkplaats kan u in workshops meenemen in hoe het huidige energiesysteem in elkaar zit en kan vervolgens met scenario’s laten zien wat mogelijke toekomstige scenario’s zijn.

Water-Energie-Voedsel (WEV) NEXUS

Wilt u echt integraal aan de slag dan kunnen wij ook workshops aanbieden waarmee u met verschillende thema’s aan de slag gaat die direct en indirect met elkaar te maken hebben. U komt hierdoor tot diepgaandere, systemische en integrale inzichten en hoogstwaarschijnlijk andere keuzes dan als u alleen nadenkt over energie.

Integrale verkenningen

De energiewerkplaats kan ook een integrale verkenningen verzorgen zodat een gemeente integraal inzicht en overzicht krijgt van complexe opgaven. Dit kan over één thema gaan maar ook zeer zeker over meerdere zoals water, warmte, elektriciteit, mobiliteit, voedsel, grondstoffen en wonen. Neem contact op met Marcel van der Schuur (marcel.vd.schuur@energiewerkplaats.frl) voor meer informatie.

Warmtetransitie

Gemeenten werken momenteel volle kracht aan hun warmtetransitieplannen en de uitvoering daarvan. Vaak werken ze samen met een buurtinitiatieven of energiecoöperaties, want de warmtetransitie vraagt om een grote betrokkenheid van bewoners – of het nu gaat om individuele oplossingen of collectieve systemen. De Energiewerkplaats ondersteunt gemeenten in de samenwerking met burgers die zich willen bezighouden met de warmtevoorziening. Er zijn in Fryslân al bijzondere projecten die

Meer informatie over onze diensten of een vraag? Vul dan het contactformulier in zodat wij contact op kunnen nemen.