Met de EnergieMix Methode maak je je dorp of wijk virtueel fossielvrij én energieneutraal. In dit serieus game ga je de discussie aan met buurtgenoten. Hoe willen we van het gas af? Zou er ruimte zijn voor een dorpsmolen?
De EnergieMix Methode is een “serious game” waarmee medebewoners gezamenlijk uitgangspunten formuleren voor een mogelijk toekomstig lokaal energiesysteem door zelf aan de knoppen draaien.
Gedurende twee sessies maken de deelnemers in groepjes fundamentele keuzes hoe zij de energieopgave van de gemeenschap voor 100% willen verduurzamen. Dit zijn niet alleen keuzes voor technische oplossingen maar ook voor de inpassing in en rond het dorp. De Energiewerkplaats ondersteunt met inspirerend interactief werkmateriaal, praktische en actuele informatie, kennis en expertise. Met visualisaties worden deelnemers geholpen zich een voorstelling te maken over de ruimtelijke impact van de verschillende technieken en scenario’s
De inzichten en visies vanuit deze sessies worden niet direct realiteit, maar vormen de basis voor een meerjarig proces om een toekomstig lokaal energiesysteem vorm te geven. De methode is de kickstart van jullie lokale energiegemeenschap!
In 2019 is de EnergieMix Methode door bijna alle gemeenteraden ‘gespeeld’. Op verzoek van de RES Fryslân organisatie heeft de Energiewerkplaats data verzameld en kaarten gemaakt die de opgave per gemeente in kaart brachten. De oplossingen in de eigen gemeente die beslissers, in open discussie met elkaar, konden maken, leverden de deelnemers nieuwe inzichten op én de mogelijkheid om er gezamenlijk uit te komen. Dit spel is uitermate geschikt om kennis te maken met verschillende technieken en scenario’s voor de toekomst, de impact op de eigen omgeving te ervaren en om de grootte van de opgave helder te krijgen.
In dit Document zijn de voornaamste conclusies van deze Fryslân-brede sessies bij elkaar gebracht.
De EnergieMix Methode is een prima start om in een ontspannen sfeer groepen in staat te stellen openlijk te discussiëren over de mogelijkheden van én (ruimtelijke) gevolgen van keuzes in de energietransitie.
Meer weten? Neem contact op met de Energiewerkplaats Fryslân.