Volg de ontwikkelingen van de buurttuin op hun blog: https://buurttuinsleatwikel.blogspot.com/
Foto: Marco Keijzer
Bron: Balkster Courant
Tussen de kleinste Elfstedenstad Sloten en het dorp Wijckel ligt de prachtige Buurttuin Sleat Wikel. Hier wordt sinds 2023 biologisch getuinierd vanuit de gedachten ‘duurzaam, gezond en sociaal’. Wij willen dat gezond eten voor iedereen haalbaar is. Wie mee wil doen, is altijd welkom! We doen het mei elkoar, foar de mienskip!
Aan de Harstawei te Poppenwier ligt de fruittuin met oude hoogstam fruitrassen, een bloemenstrook en een moestuin. Hier wordt al meer dan 10 jaar groente en fruit verbouwd die de inwoners tegen een kleine prijs kunnen afhalen.
Beide projecten zullen elkander enorm versterken. De dorpstuin (permacultuur) wordt beheerd door vrijwilligers die met elkaar zullen zorgen voor de teelt van diverse soorten groenten en fruit. Het kunstwerk wordt gecreëerd in een omgeving met veel biodiversiteit waar vooral insecten en vogels ruim baan krijgen. Kortom…een paradijs nieuwe stijl!
Doarpstún ‘Abma’s Pleats’ te Folsgare is een tweeledig project gesitueerd op een oud, thans onbebouwd, boerenerf, hetgeen zal bestaan uit een ecologische dorpstuin i.c.m. een te realiseren kunstwerk in de vorm van de contouren van de voormalige boerderij.
– Aanleg van het voedselbos (7 lagen) in de bestaande boomsingel met een beheersplan gericht op een grote verscheidenheid in beplanting;
– Aanleg van de boomgaard als uiteindelijk onderdeel van het voedselbos, met oude rassen en inheemse beplanting zoals lijsterbes, Drents krentenboompje, hazelaar soorten, rode bes, zwarte bes, framboos en appelbes;
– Bijen en vlindertuin met jaarrond bloeiende nectar- en stuifmeel planten zoals o.a. bijenboom, aster, vrouwenmantel, wilgen, hazelaar, grove den, Gelderse roos, verschillende wilde rozen soorten en nog veel meer;
– Grote vijver met natuurlijke (ijzer-vrije) kwel vanuit het diepe grondwater. Zichtbaar geworden bij de aanleg. Binnen een aantal maanden na de aanleg volop leven van verschillende kikkersoorten, de kleine watersalamander en een diversiteit aan waterdieren. Zelfs het veenpluis heeft zich genesteld.
– Kleine vijver in het voedselbos gebied, aangelegd als wadi om wateroverlast op een hele natte plek te reguleren. Afgelopen jaar blijkt dat de wisselende waterhoogte (droog/nat) een grote diversiteit aan planten oplevert;
– Rondom de tuin zijn takkenrillen aangelegd om de biodiversiteit te versterken. Hier nestelen met name de winterkoning en een aantal kleine vogels die hier erg van houden. Ook is het een schuilplaats gebleken van o.a. een fazant;
– Samen met de basisschoolkinderen zijn in de afgelopen jaren, duizenden bloembollen de grond ingegaan. Met name krokus, daslook, anemoon soorten, knikkende vogelmelk, sterhyacint en lelietje der dalen, belangrijk om het nectar- en stuifmeel seizoen voor insecten te vergroten en te verlengen. Dit willen wij de komende jaren verder uitbreiden, in met namen het voedselbos.
Biodiversiteit is vanaf de start in 2014 een belangrijk onderdeel van de dorpstuin. In het ontwerp is rekening gehouden met de ‘natuurlijke’ omgeving:
De Doarpstún is een sociale tuin. We willen bijdragen aan onder meer onderlinge verbinding door ontmoeting en het bevorderen van een gezond en duurzaam leefklimaat. Samen werken aan een gezonde leefomgeving. In de Doarpstún is er voor iedereen ruimte om op zijn of haar eigen manier bij te dragen. Iedereen die wil meedoen, kan meedoen. Wie niet daadwerkelijk met de handen in de aarde kan wroeten, plukt alsnog de vruchten en groenten van dit duurzame initiatief.
In Hallum heeft een kleine groep inwoners begin 2023 het initiatief genomen om plannen te maken voor het realiseren van een Doarpstún. De Doarpstún wordt opgericht vanuit de mienskip-gedachte. Dat wil zeggen dat de groene voorziening wordt gerealiseerd voor én door de inwoners van het dorp Hallum; we doen het ‘mei en foar elkoar’.
Het projectteam van Stadstuin Withlof doet dat niet alleen. Vanaf het eerste begin betrekken we actief bewoners uit de wijk, jonge stedelingen en nieuwkomers bij de tuin. Withlof brengt daarom niet alleen mensen in contact met voedsel, maar ook met elkaar. Naast vaste dagen waarop er in de tuin wordt gewerkt, organiseren we ook workshops, gezamenlijke diners en wijkfeesten.
Stadstuin Withlof is een groene plek in Leeuwarden waar een de aangesloten community zich bezighoudt met het verbouwen van duurzame groenten en bloemen. Samen onderzoeken we hoe we onszelf van voedsel kunnen voorzien in een stedelijke omgeving.
Iedere dag zie je vele bezoekers, wandelen (met de hond), spelen en genieten van de bloemenpracht, of om de rust te ervaren van de groene oase aan de randen van Makkum. De dorpstuin is gelegen naast het woonzorgcentrum, waardoor ook ouderen er vaak een ommetje maken. Ook ligt de dorpstuin naast de dierenweide, dus even bij de beestjes kijken maakt het bezoek extra leuk.
Als u de naambordjes bij de bomen op de dorpstuin en de natuurspeelplaats volgt, ziet u dat er in de loop der jaren heel wat fruit en notenbomen voor de Makkumer baby’s zijn geplant. Een mooi groen initiatief, waarbij ouders en kinderen zich verbonden voelen met de doelstellingen van het MAD.
Iedere woensdagmiddag zijn vrijwilligers aan het werk om te tuinieren en onderhoud te plegen aan de terreinen, van in totaal een kleine hectare. Dit alles op een zo natuurlijk mogelijke manier om gezonde voeding te produceren en de ontmoetingsplaatsen aantrekkelijk te houden.
De vereniging Makkum Aantrekkelijk Duurzaam (MAD) heeft sinds 2002 een aantal terreinen als openbare groene locaties ontwikkelt, en beheert deze met haar vrijwilligers. Op deze terreinen van het MAD is van alles te beleven: verschillende lagere schoolklassen uit Makkum zijn regelmatig te vinden op de tuin, om te ontdekken, te proeven en te zaaien. Een jaarlijkse belevenis is het prachtige oogstfeest.