De eerste twee daken zijn ontstaan vanuit de Postcoderoosregeling. Participanten hebben voor 99 euro per paneel ‘’geïnvesteerd’’. De panelen zijn eigendom van de Energiecoöperatie.
Het laatste zonnedak is met de huidige werkwijze ontwikkeld. Dit houdt in een subsidie aanvraag voor SCE (Dit is een soort SDE voor energiecoöperaties) met een garantieprijs per kwh. Wel is er participatie mogelijk. Er zijn totaal 15 investeerders gezocht die certificaten van 100 euro kunnen kopen. In totaal is er 20.300 euro aan participaties verkocht. Dit moet ongeveer 1/3 zijn van de totale investering van een nieuw zonnedak.
Daarnaast heeft de coöperatie een overeenkomst met onze eigen energiebedrijf Energie VanOns. Wanneer we klanten aanbrengen die elektra en/of gas afnemen van EVO, dan krijgt de coöperatie hiervoor een wederverkopersvergoeding. Deze wordt vervolgens door ons gereserveerd per dorp. We doen dit al sinds ca. 2016.
Op 14 maart 2025 wordt er een cheque van 2500 overhandigd aan een dierenpark in Hallum. De klanten die wij in Hallum hebben, is gevraagd naar een goede besteding in hun dorp. Het dierenpark zou graag een wateraansluiting willen hebben, zodat er op het parkje zelf altijd water aanwezig is. Voor de kosten hiervan is geld nodig en dat hebben deze inwoners/klanten dus zelf bij elkaar gespaard. En dat uit hun eigen energierekening.
Energiecoöperatie Mei-inoar Grien heeft zonnedaken bij twee Agrarische bedrijven en één op het dak van Dorpshuis De Nije Tille in Marrum. Met participatie van inwoners.
Wij vinden: stroom is de voeding van de toekomst. Die voeding verbouwen we nu zelf met onze Stroomtuin. We organiseren het als een volkstuin. Met een organisatie van vrijwilligers in een coöperatie zonder winstoogmerk. Alleen oogsten we geen groente, maar stroom.
Op het weiland naast het industrieterrein aan de Zuidwesthoekweg in IJlst realiseerden we samen een 2ha grote zonneweide met bijna 7.300 panelen.
De Stroomtuin is een initiatief van de Energiecoöperatie IJlst.
In 2020 heeft de Energiecoöperatie IJlst de stroomtuin van IJlst gebouwd. Het mooiste en best in het landschap geïntegreerde zonnepark van Fryslân. Samen met één windmolen aan de andere kant van IJlst, wekken we nu precies genoeg stroom op om alle gezinnen van IJlst te vergroenen. Dat vonden we een mooi doel.
We zijn ervan overtuigd dat we aan het begin staan van een nieuwe manier van energie opwekken en verbruiken: decentraler, natuurlijker en onafhankelijker.
Nieuws en activiteiten van de Energiecoöperatie IJlst zijn te volgen via de website.
We zijn een wakkere vrijwilligersclub die zich inzet voor een duurzamer energiegebruik in IJlst en omgeving. Na de aanleg van onze Stroomtuin, de mooiste zonneweide van Fryslân, richten we ons nu op het gebruik van elektrische deelauto’s en helpen onze vrijwilligers huizen verduurzamen.
De Enerzjy Koöperaasje Aldeboarn U.A. (afgekort EKA) is ontstaan op initiatief van enkele “groene” Boarnsters. In oktober 2014 werd het plan geboren om een lokale energiecoöperatie te starten en een jaar later zijn we officiëel opgericht.
Wij willen met ons dorp bijdragen aan de groene energiedoelen van Nederland en energie betaalbaar houden voor Aldeboarn. Door samen te verduurzamen en minder afhankelijk te zijn van externe en niet duurzame energiebronnen zorgen we hiervoor. Onze doelstellingen zijn als volgt:
Enerzjy Koöperaasje Aldeboarn (EKA) helpt bewoners en het dorp verduurzamen en wekt duurzame en betaalbare energie op voor onze regio. Dit moet uiteindelijk een energieneutraal Aldeboarn opleveren.
In 2014 is de Energiecoöperatie Duurzaam Woudsend opgericht. Het werkgebied van de coöperatie beslaat (delen van) de kernen en buurtschappen: Woudsend, Waterloo, Indyk, Smallebrugge, Koufurderrige en Ypecolsgea (“WISKY”).
De doelstellingen van de coöperatie richten zich onder andere op de bevordering van:
Nieuws, projecten en activiteiten over Duurzaam Woudsend zijn te vinden op https://duurzaamwoudsend.nl/.
Foto: Duurzaam Woudsend
De missie van Energiecoöperatie Duurzaam Woudsend is om samen met leden en lokale bewoners te bouwen aan een duurzame toekomst. Door samen te investeren in hernieuwbare energieprojecten, streven we ernaar om onze gemeenschap onafhankelijker, groener en welvarender te maken.