index.php

Duurzame Gemeenschappen

Platform voor duurzame initiatieven voor en door de gemeenschap

Buurtmarkt De Linde

De producenten brengen de producten eens per week naar een verdeelpunt, waar leden van de vereniging de bestellingen verdelen. Dit kost de producenten minder tijd dan een winkel aan huis of een markt. En de consument kan lokaal geproduceerd voedsel op één plek bestellen en afhalen.

Buurtmarkt De Linde is een voedselcoöperatie in de vorm van een vereniging. De leden kunnen via een webplatform producten zoals melk, kaas, groente, vlees en brood inkopen van lokale, duurzame producenten.

Buurtmarkt Natuerlik Littens e.o.

Het lidmaatschap houdt in dat je ook een taak hebt, bijvoorbeeld in de chauffeursploeg, als marktmeester, besteller, contactpersoon met leveranciers, bestuurslid. Zo houden we de prijzen laag omdat er geen tussenhandel is. Het doel is met elkaar op duurzame wijze voedsel in te kopen zodat iedereen die dat wil biologisch kan eten, ook met een kleinere beurs. Ook vinden we het belangrijk dat we zo voor de biodiversiteit en een gezonde leefomgeving zorgen. Onze producenten gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, kunstmest en preventieve antibiotica. Bovendien is het sociale aspect van groot belang: elke zaterdagochtend wordt koffie gedronken en ontstaan er leuke gesprekken. Samen brengen we als leden van de vereniging deze buurtmarkt tot stand. Een echt ‘mienskip’-project!

Foto: Buurtmarkt Natuerlik Littens

Sinds mei 2024 bestaat de buurtmarkt Natuerlik Littens e.o. Deze vereniging voorziet het dorp Easterlittens e.o. wekelijks van lokale biologische producten. Om de week kunnen ook producten van biologische groothandel Odin besteld worden. We bestaan bijna een jaar en er zijn ongeveer 25 huishoudens lid.

Buurtmarkt Noorderhoeve

Voedselgemeenschap

Vanaf het begin was de zorgboerderij blij met onze komst. Tijdens corona viel het winkeltje weg, waardoor er minder inkomsten maar ook minder reuring was op de boerderij. Al bij de start van de Buurtmarkt vormde zich een groep enthousiaste leden die niet alleen producten willen afnemen, maar ook mee willen denken over het opbouwen van een levendige voedselgemeenschap.

Kimchi en de korte keten

De Buurtmarkt biedt zo ruimte voor ieders kennis en kunde. Broodbak- en kimchiworkshops worden ingepland en er wordt gewerkt aan een taartenbakschema! Maar belangrijker nog: door de reuring worden ook ondernemers uit de regio geprikkeld om met de Buurtmarkt samen te werken. Zodoende kan een klein initiatief innovatie in de korte keten helpen aanjagen!

Het kleinschalige opschalen

De oprichters zijn blij dat ze kunnen bouwen op de schouders van andere Buurtmarkten. Zo zijn er standaarddocumenten voor de werving van leden, het opzetten van een vereniging of het draaien van de Buurtmarkt zelf. Hierdoor is het opzetten van een Buurtmarkt vrij eenvoudig. Ook het bestellen via het platform Local Food Works is een fluitje van een cent. Heel fijn!

In de zomer van 2024 zijn we bij Zorgboerderij De Noorderhoeve met hun Buurtmarkt begonnen. Bij onze zorgboerderij proberen we niet alleen de producten van de boerderij af te nemen, maar ook samen nieuwe, duurzame producten te ontwikkelen. De zorgboeren helpen bij het oogsten en klaarzetten van onze bestellingen en vinden het een feest dat wij zelf naar de boerderij komen om hun producten op te halen.

Buurtmarkt bij De Sibbe

De Buurtmarkt begint nu echt vorm te krijgen. In de aanloop naar dit moment is de initiatiefgroep regelmatig bij elkaar geweest en hebben we alles op alles gezet om verder te gaan. Dit ging gepaard met vooral ook veel wachten. Wachten op financiële ondersteuning. Nadat deze ondersteuning in oktober 2024 werd goedgekeurd is er al veel werk verzet. De kluscommissie is bezig gegaan met de ruimte die Stadsboerderij De Sibbe beschikbaar stelt voor de Buurtmarkt bij De Sibbe. En wow, deze wordt prachtig! Om de ruimte in te richten wordt inmiddels ook langzaam de inventaris verzameld. Duurzaam en lokaal, want een groot gedeelte van de inventaris zal bij de Buurtmarkt bij De Sibbe van tweede hands zijn. Ondertussen worden potentiële lokale boeren en producenten door de leverancierscommissie benaderd voor een samenwerking met de Buurtmarkt bij De Sibbe.

Ons streven is dat we ongeveer begin april het eerste afhaalmoment kunnen organiseren.

Lekkere, gezonde en lokale producten zijn dichterbij dan je denkt.

De Sibbe informatiemiddag buurtmarkt

Begin 2024 hebben een aantal mensen het initiatief genomen om een buurtmarkt te starten aan de rand van Sneek. Bij Stadsboerderij De Sibbe is een locatie gevonden, waar sindsdien al veel werk is verzet: er werd een stichting opgezet, er wordt geklust en het inventaris wordt steeds completer. Vanaf april 2025 zijn we hopelijk in bedrijf!

Buurtmarkt Bokhoven

Het initiatief brengt ons als bewoners dichter bij elkaar. Het versterkt de sociale cohesie. Een volgend initiatief dient zich aan: we gaan praten over de zorg in Bokhoven in de ruimste zin van het woord.

Buurtmarkt Bokhoven

De Buurtmarkt Bokhoven is het initiatief waarbij al de helft van het dorp is betrokken. Wij verzamelden 9 regionale leveranciers die ons wekelijks met versproducten beleveren.

Buurtmarkt Ùs Iten

Ook vinden ze het als vereniging belangrijk om een duurzame en gezonde levensstijl na te streven. Een prima reden om samen inspirerende, leuke en lekkere bijeenkomsten te organiseren, zoals (kook)workshops, excursies naar lokale boeren en etentjes in de tuin, en elkaar te inspireren door recepten en tips uit te wisselen. En zetten ze zich in voor het starten van vergelijkbare voedselcoöperaties elders.

Ús Iten is de eerste voedselcoöperatie van Friesland. Een voedselcoöperatie is een coöperatieve vereniging van consumenten met als doel om op duurzame wijze voedsel te kopen. Ze letten op de keurmerken die zij belangrijk vinden. Daarnaast leggen ze contacten met boeren en voedselproducenten uit de streek om bij hen duurzame producten te kopen.