index.php

Duurzame Gemeenschappen

Platform voor duurzame initiatieven voor en door de gemeenschap

Energiecoöperatie Mei-inoar Grien

De eerste twee daken zijn ontstaan vanuit de Postcoderoosregeling. Participanten hebben voor 99 euro per paneel ‘’geïnvesteerd’’. De panelen zijn eigendom van de Energiecoöperatie.

Het laatste zonnedak is met de huidige werkwijze ontwikkeld. Dit houdt in een subsidie aanvraag voor SCE (Dit is een soort SDE voor energiecoöperaties) met een garantieprijs per kwh. Wel is er participatie mogelijk. Er zijn totaal 15 investeerders gezocht die certificaten van 100 euro kunnen kopen. In totaal is er 20.300 euro aan participaties verkocht. Dit moet ongeveer 1/3 zijn van de totale investering van een nieuw zonnedak.

Daarnaast heeft de coöperatie een overeenkomst met onze eigen energiebedrijf Energie VanOns. Wanneer we klanten aanbrengen die elektra en/of gas afnemen van EVO, dan krijgt de coöperatie hiervoor een wederverkopersvergoeding. Deze wordt vervolgens door ons gereserveerd per dorp. We doen dit al sinds ca. 2016.

Op 14 maart 2025 wordt er een cheque van 2500 overhandigd aan een dierenpark in Hallum. De klanten die wij in Hallum hebben, is gevraagd naar een goede besteding in hun dorp. Het dierenpark zou graag een wateraansluiting willen hebben, zodat er op het parkje zelf altijd water aanwezig is. Voor de kosten hiervan is geld nodig en dat hebben deze inwoners/klanten dus zelf bij elkaar gespaard. En dat uit hun eigen energierekening.

Energiecoöperatie Mei-inoar Grien heeft zonnedaken bij twee Agrarische bedrijven en één op het dak van Dorpshuis De Nije Tille in Marrum. Met participatie van inwoners.

Handreiking Mienskipsenergie gepresenteerd tijdens ‘De Top van Onderop’

Terwijl wereldleiders aan het onderhandelen waren op de Klimaattop in Dubai vond op 6 december 2023 het evenement ‘De Top van Onderop’ plaats in het Spant! (Bussum). Het Netwerk Duurzame Dorpen stond op het programma om de sessie ‘Zo worden Friese dorpen duurzaam’ te geven.

Deze dag werd georganiseerd door het Nationaal Klimaat Platform, dit platform helpt het klimaatbeleid te versnellen en vormt een brug tussen samenleving en het beleidsproces in Den Haag.

Onze collega’s Johannes Lankester en Sybrand Frietema stonden op het programma om een sessie te geven over de kracht van de Friese initiatieven. Helaas kon Sybrand vanwege ziekte niet aanwezig zijn. Gelukkig kon collega Bregje Hamelynck bijspringen om te vertellen over de Voedselwerkplaats. Tijdens de presentatie werd de Handreiking Mienskipsenergie getoond.

In deze handreiking biedt de RES Fryslân overheden, initiatiefnemers én bewoners een eenduidige manier om processen vorm te geven die betrokkenheid, zeggenschap en draagvlak van de brede omgeving dichterbij brengen. De flyer met 10 stappen vond gretig aftrek na afloop van de presentatie.

Kortom: een geslaagde dag waarbij de kracht van lokale duurzaamheidsinitiatieven weer op de landelijke kaart is gezet!

Terwijl wereldleiders aan het onderhandelen waren op de Klimaattop in Dubai vond op 6 december 2023 het evenement ‘De Top van Onderop’ plaats in het Spant! (Bussum). Het Netwerk Duurzame Dorpen stond op het programma om de sessie ‘Zo worden Friese dorpen duurzaam’ te geven. Deze dag werd georganiseerd door het Nationaal Klimaat Platform, dit […]

De Energiewerkplaats

Aan de slag!

Samen bereik je meer dan alleen. Dat geldt zeker voor het opwekken van zonne-energie. Samen opwekken is efficiënter, makkelijker en vaak ook gezelliger. De Energiewerkplaats kan daarbij helpen, van vastleggen visie tot de verkoop van de stroom.

Collectief bereik je meer

De energietransitie is een enorme opgave die zijn weerslag vindt in onze omgeving, ons huis en ons gedrag. Willen gemeenschappen zelf een deel van de regie over hun omgeving nemen, heeft het zin om met elkaar aan de slag te gaan. Samen werken aan een plan voor een dorpsmolen, een zonnedak of zonnepark in de omgeving is vaak mogelijk, er zijn prachtige voorbeelden van projecten die reeds gerealiseerd zijn.

Bekijk hier hoe de Energiewerkplaats jou kan helpen.

De Energiewerkplaats Fryslân biedt ondersteuning aan burgerinitiatieven, gemeenschappen en gemeenten. Experts uit, van en voor de gemeenschap. In de vaak complexe wereld van de energietransitie kan de kennis en ervaring in de eigen omgeving worden aangevuld door onze specialisten.

Fries Energiehuis

Het Energiehuis deelt kennis, helpt bij de opstart van initiatieven en creëert de juiste randvoorwaarden voor succesvol lokaal eigendom en participatie. Met onze ervaring en door het bundelen van krachten bouwen we aan een sterke basis voor de groei van Mienskipsenergie. Samen zorgen we voor succesvolle projecten en versterken we de energietransitie van onderop. Zo draagt het Fries Energiehuis actief bij aan de regionale energiestrategie en een duurzamer Fryslân.

➢ Ondersteuning op maat: Initiatiefnemers kunnen met vragen terecht bij het Fries Energiehuis. We helpen met opstart en organisatie, de samenwerking met de omgeving, met de gemeente en met bedrijven.

➢ Centrum voor leren, kennisdeling en samenwerking: Met kennissessies, leergroepen en ontmoetingen versterken we initiatiefnemers en projecten.

➢ Eén netwerk onder één dak: We verbinden bestaande projecten en stimuleren samenwerking tussen inwoners, bedrijven en lokale overheden. Ook stroomlijnen we de regelingen en subsidies die er voor energie-initiatieven zijn vanuit diverse (landelijke) organisaties en overheden.

Voor wie is het Energiehuis?

De stichting Fries Energiehuis helpt inwoners, bedrijven en overheden verduurzamen. Onze begeleiders ondersteunen bij het opzetten en organiseren van duurzame, collectieve energieprojecten. Inwoners van Fryslân en de Friese overheden kunnen bij het Fries Energiehuis terecht voor advies en voor kennis op het gebied van collectieve, duurzame energieprojecten. Met elkaar bepalen we daarbij de stappen en acties die nodig zijn voor een project en welke partijen aangehaakt moeten worden. Initiatiefnemers kunnen rekenen op deskundige begeleiding bij het opstarten van hun initiatief via drie maatwerkgesprekken in de opstartfase. Daarnaast organiseert het FEH diverse netwerkbijeenkomsten, webinars en leerprogramma’s voor initiatieven. Ook zal via de website van het FEH alle kennis en praktijkervaring ontsloten worden om zo van elkaar te leren en sneller stappen te kunnen zetten.

Fries Energiehuis copyright

Het Fries Energiehuis ondersteunt lokale initiatieven op het gebied van energiebesparing, opwek en warmte in Fryslân. Als kenniscentrum en verbinder helpt het Fries Energiehuis bewonersinitiatieven, bedrijven en gemeenten samen te werken aan duurzame projecten.

Energieplatform Bolsward

De gemeente Súdwest Fryslân vindt het belangrijk om in de ontwikkeling van een nieuw energiesysteem inwoners te betrekken bij de totstandkoming van beleidskeuzes, zodat deze beter aansluiten bij de wensen en behoeftes van inwoners en er naast technische oplossingen ook aandacht is voor sociale aspecten en acceptatie.
Uit diverse onderzoeken (w.o. Fries Sociaal Planbureau) blijkt dat bewoners binnen de energietransitie gehoord en gezien willen worden.
Met de ondertekening van een convenant krijgen de inwoners van Bolsward structureel een stem en kunnen ze structureel meedenken met de energieoplossingen in Bolsward. Dat gebeurt via het Energieplatform Bolsward.

Lees meer op: https://platformenergiebolsward.buurkracht-online.nl 

In Bolsward is de gemeente bezig om een energiesysteem te ontwikkelen om heel Bolsward aardgasvrij te maken en mogelijk te voorzien van duurzame opwek van elektriciteit en warmte.

Wâldsein Bloeit

Woudsend Bloeit 2024 heeft naast een prachtige week daarna ook nog veel moois opgeleverd.

Genoeg redenen om editie 2025 te organiseren. Het thema wordt ‘Woudsend in de toekomst’, in het breedste zin van het woord. Hoe zien we zorg, wonen, werken, verkeer en recreatie het liefst in de toekomst, om maar wat onderwerpen beet te pakken. Daar passen activiteiten als wandelen, zwemmen en/of bewegen prima in. Vind je het leuk om voor de komende editie iets te organiseren, en nog liever wil je het bestaande kernteam aanvullen, wees welkom op de aftrap van de tweede editie van Wâldsein Bloeit. Mocht je het nog niet weten, eenieder is welkom om te komen luisteren.

Woensdag 22 januari 20:00 uur in het dorpshuis is de start van de voorbereiding voor Woudsend Bloeit 2025. Meer weten, inspiratie opdoen of je opgeven als vrijwilliger? Kijk op de website van Wâldsein Bloeit.

Wâldsein Bloeit is onderdeel van Fryslân Bloeit. Wil je meer weten of ook een Bloeiweek organiseren met jouw dorp of wijk? Kijk op Bloeit.frl.

Waldsein Bloeit

Bloeiweek van 17 t/m 24 mei 2025

Energiegemeenschappen in opkomst – Energie delen is nu mogelijk!

Energiegemeenschappen zijn in de wet vastgelegde nieuwe samenwerkingsvormen waarin gemeenschappen – burger én bedrijven – de energievoorziening naar zich toe kunnen trekken. Voor burgers die collectief met warmte aan de slag willen, worden warmtegemeenschappen in het leven geroepen. Het bijzondere is dat gemeenten nu beter en makkelijker kunnen samenwerken met groepen burgers die het voortouw willen nemen in de verduurzaming.

Wie meer wil lezen voor energiegemeenschappen kan meer lezen op de site van de overheid:
https://www.regionale-energiestrategie.nl/participatie/lokaal+eigendom/energiegemeenschappen/default.aspx

Voor wie zelf wil lezen hoe de gemeente Amsterdam energiegemeenschappen omarmt:
https://openresearch.amsterdam/nl/page/115890/naar-een-volwaardige-en-volwassen-positie-van-energiegemeenschappen

Stroomtuin IJlst

Vanaf 1 januari 2025 is energie delen in de nieuwe Energiewet opgenomen. In die wet is opgenomen is het voor iedereen met zonnepanelen op het dak mogelijk geworden om energie te delen. Dat niet alleen, ook een energiegemeenschap met een zonneveld of dorpsmolen kan de opgewekte stroom delen met haar leden. Dat betekent dat het concept van Local4Local (energie leveren tegen een stabiele, eerlijke prijs) ook mogelijk is. De twee Nederlandse coöperatieve energiebedrijven zijn hier volop mee aan het experimenteren.

Doarpsmûne Reduzum

In 2022 werd een nieuwe dorpsmolen geplaatst om de oude te vervangen en de energieopbrengst aanzienlijk te vergroten. De moderne EWT DW 61 produceert nu ongeveer 2.200.000 kWh per jaar, waarmee de dorpen meer duurzame stroom opwekken. De stroom wordt geleverd aan Energie van Ons, de coöperatieve energieleverancier. Middels deze energieleverancier neemt een deel van de 540 huishoudens stroom en gas af. De opbrengsten van de dorpsmolen worden ingezet voor lokale projecten, zoals gezamenlijke inkoopacties, de aanschaf van LED-verlichting voor het sportveld en het stimuleren van deelvervoer met een elektrische deelauto. Zo blijft de dorpsmolen van Reduzum niet alleen een symbool van groene lokaal opgewekte energie, maar ook van gemeenschapszin en vooruitgang.

Fotograaf afbeeldingen: Siep van Lingen

 

De dorpsmolen van Reduzum werd in 1994 opgericht met als doel duurzame energie op te wekken voor en door de dorpen Reduzum, Friens en Idaerd. Deze eerste dorpsmolen symboliseerde de betrokkenheid van de gemeenschap bij groene lokale energie en zelfvoorziening. De oude turbine wekte per jaar ongeveer 350.000 kWh op, wat een belangrijke bijdrage leverde aan de lokale energievoorziening en bewustwording rondom duurzaamheid.

Stroomtuin IJlst

Een soort volkstuin, maar dan voor stroom

Wij vinden: stroom is de voeding van de toekomst. Die voeding verbouwen we nu zelf met onze Stroomtuin. We organiseren het als een volkstuin. Met een organisatie van vrijwilligers in een coöperatie zonder winstoogmerk. Alleen oogsten we geen groente, maar stroom.

Op het weiland naast het industrieterrein aan de Zuidwesthoekweg in IJlst realiseerden we samen een 2ha grote zonneweide met bijna 7.300 panelen.

De Stroomtuin is een initiatief van de Energiecoöperatie IJlst.

Stroomtuin IJlst

In 2020 heeft de Energiecoöperatie IJlst de stroomtuin van IJlst gebouwd. Het mooiste en best in het landschap geïntegreerde zonnepark van Fryslân. Samen met één windmolen aan de andere kant van IJlst, wekken we nu precies genoeg stroom op om alle gezinnen van IJlst te vergroenen. Dat vonden we een mooi doel.

Energiecoöperatie IJlst

We zijn ervan overtuigd dat we aan het begin staan van een nieuwe manier van energie opwekken en verbruiken: decentraler, natuurlijker en onafhankelijker.

Nieuws en activiteiten van de Energiecoöperatie IJlst zijn te volgen via de website.

We zijn een wakkere vrijwilligersclub die zich inzet voor een duurzamer energiegebruik in IJlst en omgeving. Na de aanleg van onze Stroomtuin, de mooiste zonneweide van Fryslân, richten we ons nu op het gebruik van elektrische deelauto’s en helpen onze vrijwilligers huizen verduurzamen.

Volgende pagina »