index.php
Duurzame Gemeenschappen
Platform voor duurzame initiatieven voor en door de gemeenschap
Naar een Kamer van Commons?
Bron artikel: AmsterDOEN
In Amsterdam is een groeiende beweging van bewonerscollectieven actief die samen allerlei gemeenschappelijke voorzieningen willen organiseren. Zoals energie, grond, woningen of zorg. Deze initiatieven zijn geen bedrijven en ook geen overheid en worden, als democratische zelforganisaties, ook wel ‘commons’ genoemd. Commons zijn lokaal gewortelde collectieven met een sterke sociale en lokale binding. Denk aan bewonerscollectieven die lokale energie produceren en beheren, woon coöperaties oprichten, stadslandbouw organiseren of fysieke ruimten beheren voor maatschappelijke activiteiten.
Op dit moment stimuleert Amsterdam deze beweging via uiteenlopende programma’s[1], verordeningen[2], samenwerkingen[3], subsidieregelingen[4]. Ook worden maatwerkoplossingen gezocht om inkoop en aanbestedingsprocedures zo toegankelijk mogelijk te maken voor bewonerscollectieven[5]. Met deze bestuurlijke en ambtelijke inzet werkt Gemeente Amsterdam aan het stimuleren en faciliteren van Amsterdamse ‘commons’. Dit is onderdeel van de democratiseringsambitie waarbij de gemeente meer eigenaarschap en regie wil organiseren voor Amsterdammers. Én van de inzet op Community Wealth Building om de lokale economische infrastructuur meer ten gunste van de buurten te laten komen[6].
De afgelopen jaren zijn zo meerdere beleidsinstrumenten ontstaan. In diezelfde periode is de beweging van Amsterdamse ‘Commons’ in volwassenheid gegroeid. Steeds vaker is er sprake van een samenwerkingsrelatie in de vorm van een opdracht of concessie. Passen de huidige instrumenten bij een meer effectieve en structurele wijze van samenwerken met Amsterdamse ‘Commons’ initiatieven? Voor méér lokale regie en een sterke collectieve sector? Als we deze vraag wat beter onderzoeken aan de hand van de praktijk van het huidige beleid, kunnen we argumenteren dat het tijd is om een meer structureel beleidsinstrument in te richten:
- ‘Commons’ initiatieven zijn vaak informeel georganiseerd en worden gestabiliseerd door het instellen van duidelijke regels. Zonder duidelijk beleid en regelgeving wordt de potentie van gemeenschapskracht onvoldoende benut.
- Er is veel vaagheid rondom het begrip ‘commons’. Er is vanuit de ambtelijke organisatie behoefte aan een herkenbare norm voor democratisch eigendom en de governance ervan. Dit is nog niet gevat in tastbaar beleid of juridisch kader.
- Als gemeente hebben we een duidelijke positie en regierol. Bewonerscollectieven die voorzieningen voor de gemeenschap organiseren zijn voor hun succes vaak afhankelijk van een vorm van samenwerking met de lokale overheid.
- Het maatgericht inrichten van aanbestedingsprocedures om toegang door bewonerscollectieven te garanderen kost tijd en kunde. Met enige regelmaat moet de politiek zich publiek verantwoorden over ingewikkelde processen en criteria.
- Er wordt nu veel ‘beleidsarm’ en zonder lokaal juridisch raamwerk gewerkt, zoals op het gebied van energie. Als je dan 100% lokale energie wil, zonder dat het in officieel beleid is vastgesteld, wordt het heel lastig en arbeidsintensief om dat -per casus- te borgen.
- Een verordening zoals de participatieverordening werkt goed als het om politiek minder gevoelige gemeenschapszaken gaat zoals het plaatsen van straatmeubilair en het schoonmaken van parken. Het is nog niet duidelijk of politiek en economisch meer gevoelige ‘commons’ zoals eigendom van vastgoed en energievoorzieningen op termijn binnen het bereik van deze verordening zullen vallen.
Amsterdams ‘commons register’: #hoedan?
Hoe kunnen we als lokale overheid op meer effectieve en structurele wijze samenwerken met Amsterdamse ‘Commons’ initiatieven? Een commons register werkt in grote lijnen als volgt:
Commons initiatieven kunnen zich inschrijven in het commons register als zij voldoen aan bepaalde eisen en voorwaarden. Voorbeelden van eisen zouden kunnen zijn: open en democratisch georganiseerd, geen winstoogmerk en/of een winst de terugvloeit naar de samenleving, lokale verankering, actueel. Commons initiatieven die vervolgens ingeschreven staan in het register zijn een betrouwbare samenwerkingspartner voor de gemeente. Voor een effectieve werking en voldoende draagvlak kunnen de inschrijvingscriteria voor het commons register in samenwerking met collectieven in het veld ontwikkeld worden. De voorselectie kan plaatsvinden door een combinatie van documentatie en gesprekken. De governance van het register kan in het ontwikkelproces met de collectieven worden betrokken. Een ‘participatory guarantee system’ is een denkrichting.
Ingeschreven collectieven worden uitgenodigd om deel te nemen aan specifieke aanbestedingen of samenwerkingsprojecten. Op deze manier kan een gemeente gerichtere uitvragen doen. Aanbestedingen hoeven -bij wijze van spreken- geen ellenlange lijsten met criteria meer te hebben, slechts één criterium: ‘ingeschreven in het commons register’.
Voor Europese aanbestedingen is een commons register overigens geen ‘silver bullet’. Het gelijkheidsbeginsel uit de Europese aanbestedingswetgeving laat geen ruimte voor het uitsluiten van partijen die niet in een commons register staan ingeschreven. Deze wetgeving geldt echter alleen wanneer de gemeente producten, diensten of bouwwerken (van een bepaalde minimale waarde) op een commerciële markt gaat inkopen. Bij veel andere procedures zoals bij gronduitgifte en subsidieverstrekking, of als het gunnen aan commons in een wet (zoals bij lokaal eigenaarschap van energie te beargumenteren valt) is vastgelegd, kan een commons register wel een uitkomst zijn. Daarnaast biedt een register ook andere voordelen, zoals blijkt uit een studie in andere steden. Zoals de zichtbaarheid en erkenning, de schaal en mogelijk ook andere vormen van financiering.
Eerste stap: een ‘energie commons’ register
Omdat ‘commons’ initiatieven op veel domeinen actief zijn is het een optie om te starten met domeinspecifieke registers. Bijvoorbeeld een register voor ‘energie commons’ of ‘zorg commons’. Hiermee is het ook gemakkelijker om de juridische waarde van het register goed in te bedden. Bijvoorbeeld: Amsterdam wil naar een lokale energiemarkt. In dat geval wordt in beleid vastgesteld dat een x aandeel van energie gerelateerde opdrachten en consessies worden toegewezen aan ‘commons’. Dit kan met een register georganiseerd en gereguleerd worden.
Mogelijke stappen:
- Scan van bestaand lokaal beleid gericht op lokale ‘energie commons’ / ‘lokaal eigenaarschap’ van energie
- Diagnostiek: ‘waar lopen energie commons’ tegenaan in bestaand beleid en verkennen van het potentieel van een commons register als hefboom
- Bestuurlijke opdracht regulering tbv lokale energiemarkt Bijvoorbeeld de opdracht om een verordening te maken waarin staat dat een x% van energiemarkt in lokaal eigendom moet zijn. Het commons register draagt vervolgens de uitvoering van de verordening. Zonder verordening of anderszins ‘hard beleid’ heeft een register geen effectief gezag. Voorbeeld: op wonen is er al beleid gemaakt tbv woon coöperaties. Een x % kavels wordt specifiek gereserveerd voor wooncooperaties. De kaartenbak wooncooperaties[7] helpt vervolgens in de uitvoering van het beleid.
- Ontwikkeling van criteria en governance commons register Inrichten van een transparant en open proces voor het opstellen van criteria en het ontwikkelen van een beoordelingswijze van inschrijvingen. Evt. een commons ‘raad’ instellen die adviseert.
- Lancering ‘energie commons’ register Het commons register is een samenwerking tussen bewoners en de gemeente. De lancering kan een mijlpaal zijn voor publiek-collectieve samenwerking in Amsterdam.
Tot slot
Het succes van Amsterdamse ‘commons’ hangt in grote mate af van een lokale overheid die legitimiteit biedt aan de initiatieven van bewonerscollectieven. Zonder specifiek beleid maken bewonersgroepen geen kans binnen de verschillende markten waarin de uitbesteding van onze gemeenschapsvoorzieningen zijn georganiseerd. Met de instelling van een commons register werkt de stad zichtbaar en effectief samen met bewoners richting een democratische stad met lokale economische infrastructuur ten goede van de buurten. Ook helpt lokale samenwerking om de weerbaarheid van de samenleving te versterken én het maatschappelijk vertrouwen in de overheid te herstellen.
[1] Actieprogramma AmsterDOEN, Voedselstrategie, … (volgt)
[2] Concept participatieverordening gemeente Amsterdam
[3] Oa. Donutcoalitie (aanvullen)
[4] Integraal maatschappelijk initiatief
[5] Oa. inrichting aanbesteding Energiebesparingsservice 2023-2025
[6] Amsterdams Akkoord 2022-2026
[7] Kaartenbak woon coöperaties
Noot: dit artikel is een bewerking van een verkenning die door Vera de Jong van Urban Connectors, in het kader van het Actieprogramma AmsterDOEN, is uitgevoerd in 23. Het filmpje is in 2024 gemaakt. Wel/geen goed idee? Meedenken/ meedoen? Laat het weten via AmsterDOEN@amsterdam.nl.
Kan een register, naar voorbeeld van de kaartenbak voor wooncoöperaties, een oplossing zijn voor commons in (h)erkenning, samenwerking en financiering? Te beginnen in energie?
Digitaal Dorpsplein Zwartsluis
Een betrokken burger heeft de kleine lokale winkeliers van brood, vlees, groente en dergelijke samen gebracht, zowel fysiek in meetings als online via www.dorpsplein-zwartsluis.nl.
Inwoners krijgen lokaal online gemak, service en lokale beleving aangeboden. Plaatselijke mensen helpen mee met de marketingcommunicatie en lokale logistiek. De gemeente heeft de implementatie financieel ondersteund.
Het doel van gedeelde Digitaal Dorpsplein in Zwartsluis is om de betrokkenheid bij elkaar en bij de directe eigen leefomgeving te versterken.
In het dorp Zwartsluis zijn de vraag naar en het aanbod van vertrouwd voedsel en verantwoorde voeding zo dicht mogelijk bij elkaar gebracht. Online én offline.
Digitaal Dorpsplein Wijk bij Duurstede
Het doel van het gedeelde Digitaal Dorpsplein in Wijk bij Duurstede is om de betrokkenheid bij elkaar en bij de directe eigen leefomgeving te versterken. Het gezamenlijk herstel is deels gerealiseerd. De gemeente is nog niet aangehaakt en de marketingcommunicatie is nog niet plaatselijk georganiseerd met hulp van plaatselijke mensen.
Een betrokken burger heeft de kleine lokale winkeliers van brood, vlees, vis en dergelijke samen gebracht, zowel fysiek in meetings als online via www.dorpsplein-wijk-bij-duurstede.nl. Om samen inwoners smaakvol te verwennen met collectief online gemak en brengservice.
Duurzaam Diepenveen
Voor nieuws, agenda en activiteiten, kijk op https://duurzaamdiepenveen.nl/.
Duurzaam Diepenveen is een initiatief van een aantal bewoners om Diepenveen duurzamer te maken. Wij organiseren diverse activiteiten, zoals over energiebesparing en regenwaterontkoppeling en we staan met een stand op de jaarlijkse Lentefair.
Plan van aanpak Duurzame Korte Keten Greidhoeke
Door een markt te creëren voor duurzame producten uit de regio en het aanbod van boeren en producenten daarop af te stemmen, bouwen we samen aan een nieuw verdienmodel. We creëren daarmee niet alleen economische waarde voor het gebied, maar versterken ook onze lokale eetcultuur, landschap, biodiversiteit, water- en bodemkwaliteit. Als onderdeel van het wetenschappelijk onderzoek wordt ook aandacht besteed aan de relatie tussen een gezonde bodem, voedsel en humane gezondheid.
In 2024 is een consultatief proces georganiseerd om de partners en onderwerpen te verzamelen die we in een meerjarig vervolgproject aan de orde willen stellen om de duurzame korte keten substantieel tot ontwikkeling te brengen. Dit Plan van Aanpak is de weerslag van de diverse consultaties en de plannen die we dit jaar met elkaar gemaakt hebben.
Het Fieldlab Duurzame Korte Keten voor de Greidhoeke is onderdeel
van de BioRegio en een initiatief van Avalon Foundation, de Bio-Regio Greidhoeke, Feriening Biologyske Boeren Fryslân, De Voedselwerkplaats, Netwerk Duurzame Dorpen, Permacultuur-tuinderij Ús Hôf, en Melkveehouderij Brandsma’s Pleats, allen partners van De Friese Voedselbeweging. Dit door het Ministerie van LVVN gefinancierde project heeft als doel om perspectief te bieden aan de Friese landbouw- en voedseltransitie door een plan voor een substantiële duurzame korte keten in de Greidhoeke te ontwerpen.
Regeneratief landgoed De Kleverbergh
Vanuit vier pijlers werken we aan regeneratie; landschap, voedsel, bouwen en ondernemen. We geven de natuur weer terug aan zichzelf, produceren gezond voedsel dat tegelijkertijd bodem en biodiversiteit laat opleven. We bouwen voor mensen en voor niet-menselijk leven en creeren waarde met lokaal en sociaal ondernemerschap. Al met al ontdekken we hoe we bijdragen aan veerkrachtige ecosystemen.
Op én met de Kleverbergh, in de Ooijpolder bij Nijmegen, ontwikkelen we een regeneratief landgoed. Een inclusieve plek waar mensen, planten, dieren en andere organismen in balans en samenhang met elkaar kunnen leven.
Digitaal Dorpsplein Westerkwartier
Het doel is om de betrokkenheid bij elkaar en bij de directe eigen leefomgeving te versterken in het Westerkwartier.
De marketingcommunicatie en de lokale logistiek zijn nog niet plaatselijk georganiseerd in gezamenlijkheid tussen burgers, ondernemers, verenigingsleven en gemeente.
De webshops van de winkeliers zijn daarom ook nog niet onderling verbonden, zodat gecombineerd bestellen nog niet mogelijk is (alleen afzonderlijk momenteel)
Gezien de enorme oppervlakte van de gemeente en de vele dorpen wordt tevens onderzoek verricht door studenten van de Hanze hogeschool Groningen om per dorp een Digitaal Dorpsplein te implementeren om vraag en aanbod te verbinden.
Op initiatief van de ambachtelijke bakker in het dorp Grootegast is www.dorpsplein-westerkwartier.nl tot stand gekomen. Hier doen boerderijwinkels en winkels voor brood, vlees, zuivel, kaas, chocolade en honing aan mee. Om inwoners smaakvol te verwennen met collectief online gemak en brengservice van producten uit de streek.
Digitaal Dorpsplein Genemuiden
Het doel van het gedeelde Digitaal Dorpsplein in Genemuiden is om de betrokkenheid bij elkaar en bij de directe eigen leefomgeving te versterken. Het gezamenlijk herstel (betrokken burgers, ondernemers, verenigingen en gemeenten) is deels gerealiseerd. De gemeente heeft de implementatie financieel ondersteund. De marketingcommunicatie is deels plaatselijk georganiseerd.
Een betrokken burger heeft de kleine lokale winkeliers van brood, vlees, vis en dergelijke samen gebracht, zowel fysiek in meetings als online via www.dorpsplein-genemuiden.nl. Om samen inwoners smaakvol te verwennen met collectief online gemak en een lokale brengservice.
PCLG Sector Leefomgeving
Op 23 april 1986 is de Provinciale Commissie Landelijk Gebied (PCLG) ingesteld. Het was de wens van de provincie om periodiek overleg te voeren met maatschappelijke groeperingen over de uitwerking en uitvoering van het landelijk en provinciaal beleid op het terrein van landbouw, natuur, bos, landschap en openluchtrecreatie.
Om de dialoog te versterken en te komen tot een evenwichtigere verdeling van het maatschappelijke middenveld is per 20 december 2022 een nieuwe werkwijze ingesteld. Naast de al langer bestaande sectoren Natuur en Landbouw (met elk 4 leden) en een vertegenwoordiger van de Vereniging van Friese Gemeenten, Wetterskip Fryslân en het Kadaster is gekozen voor een derde, meer integrale groep: de Sector Leefomgeving (ook met 4 leden). Verder is gekozen voor een onafhankelijke voorzitter, een positie die na selectie wordt ingevuld door dhr. Roel Cazemier. De basis voor de nieuwe werkwijze van de PCLG ligt in het uitgangspunt dat de leden van de PCLG niet de eigen organisatie vertegenwoordigen en opkomen voor de belangen van die organisatie, maar alle organisaties binnen een sector vertegenwoordigen.
Voorafgaand aan de vergadering van de PCLG houdt de Sector Leefomgeving ter voorbereiding een Sectorconsultatie met de belanghebbende partijen uit de betreffende sector(en). Op basis van de beschikbare stukken (en agenda) en de eigen expertise en netwerken wordt per agendapunt (waar relevant) een standpunt of advies voorbereid. Ook kunnen eigen, sector gerelateerde onderwerpen worden geagendeerd bij het secretariaat (lange termijn agenda) en externe deskundigen worden uitgenodigd voor een nadere toelichting.
Zo kan de Sector Leefomgeving in de volle breedte standpunten verwoorden en belangen behartigen in de PCLG. Van het particuliere grondbezit, duurzame energie, de duurzame dorpsnetwerken en de voedseltransitie tot en met de vrijetijds- en gastvrijheidssector in Fryslân. Met deze integrale invulling onderscheidt de Sector Leefomgeving zich van de overige sectoren en leden van de PCLG.
Het volledige document over de PCLG Sector Leefomgeving is hieronder te downloaden.
Hoe verbind je opgaven met elkaar en zorg je voor meer brede welvaart? Hoe behaal je doelen en hoe financier je deze? En bovenal: hoe zorg je ervoor om in co-creatie met de andere secto- ren, bewoners, (agrarische) ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties Fryslân mooier achter te laten voor komende generaties?
Dat staat in deze uitvoeringsagenda die we als Sector Leefomgeving in de PCLG hanteren. Vanuit deze gezamenlijke agenda licht de Sector Leefomgeving de eigen standpunten en conclusies toe met als streven om tijdens de vergadering tot een liefst zo integraal mogelijk advies te komen aan de Generale Staten en de Provinciale Staten.
Lets Merelbeke
LETS is een eigentijdse manier van ruilen, erg lokaal en met aandacht voor duurzaamheid in alle facetten. Niet enkel materiële zaken maar ook diensten en kennis worden ‘verhandeld’ tegen een alternatieve, lokale munt. Lets Merelbeke werkt met Merels. 20 Merels staan voor een uur werk, ongeacht hoe zwaar of moeilijk.
Volgende pagina »