Vanuit vier pijlers werken we aan regeneratie; landschap, voedsel, bouwen en ondernemen. We geven de natuur weer terug aan zichzelf, produceren gezond voedsel dat tegelijkertijd bodem en biodiversiteit laat opleven. We bouwen voor mensen en voor niet-menselijk leven en creeren waarde met lokaal en sociaal ondernemerschap. Al met al ontdekken we hoe we bijdragen aan veerkrachtige ecosystemen.
Op én met de Kleverbergh, in de Ooijpolder bij Nijmegen, ontwikkelen we een regeneratief landgoed. Een inclusieve plek waar mensen, planten, dieren en andere organismen in balans en samenhang met elkaar kunnen leven.
Op 23 april 1986 is de Provinciale Commissie Landelijk Gebied (PCLG) ingesteld. Het was de wens van de provincie om periodiek overleg te voeren met maatschappelijke groeperingen over de uitwerking en uitvoering van het landelijk en provinciaal beleid op het terrein van landbouw, natuur, bos, landschap en openluchtrecreatie.
Om de dialoog te versterken en te komen tot een evenwichtigere verdeling van het maatschappelijke middenveld is per 20 december 2022 een nieuwe werkwijze ingesteld. Naast de al langer bestaande sectoren Natuur en Landbouw (met elk 4 leden) en een vertegenwoordiger van de Vereniging van Friese Gemeenten, Wetterskip Fryslân en het Kadaster is gekozen voor een derde, meer integrale groep: de Sector Leefomgeving (ook met 4 leden). Verder is gekozen voor een onafhankelijke voorzitter, een positie die na selectie wordt ingevuld door dhr. Roel Cazemier. De basis voor de nieuwe werkwijze van de PCLG ligt in het uitgangspunt dat de leden van de PCLG niet de eigen organisatie vertegenwoordigen en opkomen voor de belangen van die organisatie, maar alle organisaties binnen een sector vertegenwoordigen.
Voorafgaand aan de vergadering van de PCLG houdt de Sector Leefomgeving ter voorbereiding een Sectorconsultatie met de belanghebbende partijen uit de betreffende sector(en). Op basis van de beschikbare stukken (en agenda) en de eigen expertise en netwerken wordt per agendapunt (waar relevant) een standpunt of advies voorbereid. Ook kunnen eigen, sector gerelateerde onderwerpen worden geagendeerd bij het secretariaat (lange termijn agenda) en externe deskundigen worden uitgenodigd voor een nadere toelichting.
Zo kan de Sector Leefomgeving in de volle breedte standpunten verwoorden en belangen behartigen in de PCLG. Van het particuliere grondbezit, duurzame energie, de duurzame dorpsnetwerken en de voedseltransitie tot en met de vrijetijds- en gastvrijheidssector in Fryslân. Met deze integrale invulling onderscheidt de Sector Leefomgeving zich van de overige sectoren en leden van de PCLG.
Het volledige document over de PCLG Sector Leefomgeving is hieronder te downloaden.
Hoe verbind je opgaven met elkaar en zorg je voor meer brede welvaart? Hoe behaal je doelen en hoe financier je deze? En bovenal: hoe zorg je ervoor om in co-creatie met de andere secto- ren, bewoners, (agrarische) ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties Fryslân mooier achter te laten voor komende generaties?
Dat staat in deze uitvoeringsagenda die we als Sector Leefomgeving in de PCLG hanteren. Vanuit deze gezamenlijke agenda licht de Sector Leefomgeving de eigen standpunten en conclusies toe met als streven om tijdens de vergadering tot een liefst zo integraal mogelijk advies te komen aan de Generale Staten en de Provinciale Staten.
Inhoudelijke Informatie
De aanleiding voor dit initiatief:
Er is een wandelroute met oude foto´s op ezels door het dorp
Het doel van dit initatief:
Op een aangename en laagdrempelige manier de locatie geschiedenis onder een breed publiek promoten
Er is in Biervliet al een wandelroute met oude foto´s op ezels door het dorp.
Deze wandelroute door het dorp met oude foto´s op ezels willen we aanvullen met kijkdozen die iets vertellen over Biervliet. Met activering van klassen, clubs en straten aspecten van Biervliet in kijkdozen presenteren.Groepen bewoners adopteren de inhoud-vulling van de kijkkasten
–
Om alle bootbezitters een plaats voor hun schip te geven zijn er steigers geslagen. De exploitatiekosten worden omgeslagen naar de gebruikers. Het beheer en onderhoud vindt plaats door vrijwilligers (bootbezitters)
Dagelijks staan we voor grote uitdagingen zoals klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Het is lastig om hier als individu iets aan te doen. Maar wat als gemeenschappen hun krachten bundelen?
Zes Friese dorpen deden in 2024 mee aan Fryslân Bloeit en voor 2025 hebben al 25 dorpen en wijken zich aangemeld. Elke gemeenschap vormt een week lang het epicentrum van de Friese verduurzaming. Met veel activiteiten door en voor de dorpen, laten ze in hun Bloeiweek zien hoe ze op een duurzame wijze omgaan met klimaat, mienskip, gezondheid en natuur. Fryslân Bloeit is een gezamenlijk initiatief van Duurzame Gemeenschappen, Freonen fan Fossylfrij Fryslân en Arcadia.
Het team van Fryslân Bloeit vergroot en ondersteunt de kracht van de Friese gemeenschappen. We streven ernaar dat mensen gezond en gelukkig oud kunnen worden in Friesland, in harmonie met de natuur. Samen met de dorpen en wijken maken we van Friesland een toekomstbestendige en duurzame provincie, waar de samenleving niet meer neemt van de aarde dan ze in staat is te geven, en waar voor iedereen een waardevolle plek in de maatschappij is.
Wil je meer weten of ook een Bloeiweek organiseren? Ga naar Bloeit.frl voor inspiratie, informatie en toolkits.
Fryslân Bloeit gaat over plezier hebben, gezonder leven, aandacht voor elkaar hebben, doelen stellen, geloven in jezelf en de mienskip, samen werken aan een bloeizone. Is Fryslân het begin van een Bloei-golf?
Op de website van Duurzame Gemeenschappen laten dorpen, steden, wijken, verenigingen of werkgroepen zien dat ze werken aan een duurzame leefomgeving. Dit kan op veel thema’s van cultuur en welzijn tot voedsel en landbouw.
Of een gemeenschap nu al grootse initiatieven realiseert of juist een eerste informatieavond organiseert, elke stap telt!
Op het platform kom je dus eenvoudige en veelomvattende initiatieven tegen. Gemeenschappen beschrijven hun initiatieven en kunnen documenten en ander materiaal uploaden. Als je meer over een bepaald initiatief wilt weten, dan kun je direct contact opnemen met het betreffende initiatief. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden en je kunt meteen aan de slag!
Duurzame initiatieven in Nederland kunnen meedoen, zichzelf inschrijven en worden op de kaart weergegeven. Het is belangrijk dat er gewerkt wordt vanuit de kracht van de gemeenschap, dat de initiatieven door vrijwilligers gedragen worden en dat we de wereld een stukje beter achterlaten.
Op het platform zijn ook steunpunten en netwerken actief. Zij kunnen gemeenschappen helpen bij hun activiteiten. Dit geldt ook voor de weergave van projecten en partners.
Stichting Duurzame Gemeenschappen wordt financieel ondersteund door het Postcodeloterij Buurtfonds en Stichting Goeie Grutten.
Duurzame Gemeenschappen is een landelijk platform van, voor en door gemeenschappen die (samen) werken aan een duurzame toekomst. Het organiseert de ontmoeting tussen gemeenschappen en biedt een (internet) platform voor het delen van kennis en ideeën waardoor gemeenschappen elkaar inspireren. Iedereen die een bijdrage aan duurzame gemeenschappen wil leveren kan zich verbinden aan het platform.