index.php

Duurzame Gemeenschappen

Platform voor duurzame initiatieven voor en door de gemeenschap

Agenda voor de toekomst 2025-2050 Mooi ’t Goy

De concept agenda is op 3 oktober 2024 besproken op een dorpsavond. De wijzigingen die daar zijn voorgesteld zijn vastgelegd in de definieve versie. Die versie heeft het bestuur van Stichting Mooi ’t Goy op 13 november 2024 in de bestuursvergadering vastgesteld. Die agenda is donderdag 14 november aangeboden aan wethouder Wouter v.d. Berg, de wethouder van het buitengebied van Houten.

Hans Miltenburg, voorzitter van Stichting Mooi ’t Goy is blij met de agenda: ‘Het is voor een dorp heel belangrijk om zelf aan te geven hoe je wilt dat het dorp zich ontwikkelt. Als je als dorp weet wat je wilt en een goed plan hebt, krijg je voor elkaar dat het dorp mooier wordt, dat het verenigingsleven bloeit en, en dat is ook heel belangrijk, jongeren en ouderen in het dorp kunnen blijven wonen. We gaan ons plan samen met de gemeente Houten realiseren. Daar hebben we afgelopen tien jaar met veel plezier ervaring mee opgedaan en dat smaakt naar meer’.

Niemand kan in de toekomst kijken. Ook in de inwoners van ’t Goy niet. Toch hebben de inwoners van ’t Goy samen uitgesproken hoe zij willen dat ’t Goy er in 2050 uit ziet. En dat hebben ze opgeschreven in de ‘Agenda voor de toekomst van bloei zone ’t Goy 2025-2050’.

Visie en Agenda Leefomgeving Fryslân

Door de ‘democratisering’ van de ruimte, waarbij ook burgers en private partijen een belangrijkere stem krijgen, zien we ook kansen voor nieuwe samenwerkingsmodellen ontstaan. Gebaseerd op een meer gelijkwaardige risicoverdeling en op het maximaal benutten van de kwaliteiten van zowel publieke als private partijen en een optimale indeling van de fysieke leefomgeving. Een spannend proces, waarin andere vormen van leiderschap worden gevraagd en gezamenlijkdraagvlak het vertrekpunt is. Het is een continue zoektocht naar gezamenlijke ambities en belangen, naar hoe we invulling geven aan besluitvorming, en hoe we samenwerken aan de zorg voor een duurzame leefomgeving. In onze visie zijn het openstaan voor elkaar en de kwaliteit van de samenwerking essentieel voor de kwaliteit van onze leefomgeving in Fryslân (ook in de PCLG).

Agenda

Hoe verbind je opgaven met elkaar en zorg je voor meer brede welvaart? Hoe behaal je doelen en hoe financier je deze? En bovenal: hoe zorg je ervoor om in co-creatie met de andere secto- ren, bewoners, (agrarische) ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties Fryslân mooier achter te laten voor komende generaties?

Dat staat in deze uitwerking van onze Visie & Agenda, die we als Sector Leefomgeving in de PCLG hanteren. Vanuit deze gezamenlijke agenda licht de Sector Leefomgeving de eigen standpunten en conclusies toe met als streven om tijdens de vergadering tot een liefst zo integraal mogelijk advies te komen aan GS en PS.

Dat doen we op basis van de volgende drijfveren:

o Wij streven naar een vitale provincie, een levendige regio waar bewoners, ondernemers, onderwijs, overheden, zorg- en welzijnsorganisaties en maatschappelijke organisaties elkaar weten te vinden en versterken;

o Dat doen we door in te zetten op veerkrachtige gemeenschappen op basis van brede welvaart en slimme groei;

o Bij de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving richten we ons op een mensinclusieve (ondernemers, bewoners en bezoekers) invulling van de opgaven;

o Wij maken verbindingen en combineren waarden waar mogelijk: landbouw, natuur, landschap, wonen, energie, erfgoed, recreatie, water, bodem en klimaat;

o Wij leveren bouwstenen voor ruimtelijke plannen en omgevingsvisies (o.a. bouwstenen voor POVI en BOVI en de uitvoeringsprogramma’s);

o Wij dragen zo bij aan een mooi, waardevol en (be)leefbaar landelijk gebied, nu en voor de komende generaties.

Daarbij zijn onze kernwaarden:

o Wij vinden het landelijk gebied van en voor ons allemaal;
o Wij staan midden in de samenleving;
o Wij hebben oog voor de diversiteit aan belangen en waarden;
o Wij geven voorkeur aan initiatieven van onderop, vanuit de mienskip;
o Wij gaan voor samenwerking met alle provinciale stakeholders en gebieden

(gemeenschappen, overheden, ngo’s en belangenorganisaties);
o Wij streven naar evenwicht: economisch, sociaal & ecologisch (Donut-model).

Onze focus bij dit alles ligt op het integreren van functies en opgaven, het koppelen van kansen met de andere sectoren, het slim combineren van de verschillende geldstromen en het benutten van de sterke punten van het Friese buitengebied en de mienskip.

Financiën:

Door het slim verbinden van opgaven, partijen, (deel)programma’s en ‘portemonnees’ komen langjarige, toekomstbestendige ontwikkelbegrotingen tot stand. Daarvoor is het nodig over de grenzen van de eigen sector heen te willen kijken en daarbij oog te hebben voor het koppelen van verschillende geldstromen, vanuit EU, Rijk en provincie, partners, stakeholders en de markt.

De gehele Visie en Agenda van de Leefomgeving Fryslân kan hiernaast gedownload worden.

 

De provincie Fryslân is meer dan een fysieke ruimte waarin we leven, wonen, werken en recreëren. Het is ook de weerslag van wie wij zijn, hoe we met elkaar omgaan en hoe wij ons verhouden tot onze omgeving. Hoe we die leefomgeving invullen is geen alleenrecht van de overheid of een specifieke sector. In toenemende mate spelen ook burgers, belangengroeperingen, coöperaties en ondernemingen een actieve rol in dit samenspel.

Gerkesklooster-Stroobos Bloeit

In Gerkesklooster-Stroobos wordt dit jaar een bloeiweek georganiseerd! Het doel van deze week is duurzaamheid en bewustwording dichter bij de inwoners te krijgen, door activiteiten te ontwikkelen voor en door dorpsbewoners.

Het thema voor deze week is “Water”, een onderwerp dat van groot belang is voor de natuur en de economie van onze regio. Water heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Fryslân en vormt de basis voor veel van onze lokale bedrijven en initiatieven.

Er wordt tijdens de bloeiweek een gevarieerd programma samengesteld voor verschillende doelgroepen,

19 t/m 24 september 2025

Wâldsein Bloeit

Woudsend Bloeit 2024 heeft naast een prachtige week daarna ook nog veel moois opgeleverd.

Genoeg redenen om editie 2025 te organiseren. Het thema wordt ‘Woudsend in de toekomst’, in het breedste zin van het woord. Hoe zien we zorg, wonen, werken, verkeer en recreatie het liefst in de toekomst, om maar wat onderwerpen beet te pakken. Daar passen activiteiten als wandelen, zwemmen en/of bewegen prima in. Vind je het leuk om voor de komende editie iets te organiseren, en nog liever wil je het bestaande kernteam aanvullen, wees welkom op de aftrap van de tweede editie van Wâldsein Bloeit. Mocht je het nog niet weten, eenieder is welkom om te komen luisteren.

Woensdag 22 januari 20:00 uur in het dorpshuis is de start van de voorbereiding voor Woudsend Bloeit 2025. Meer weten, inspiratie opdoen of je opgeven als vrijwilliger? Kijk op de website van Wâldsein Bloeit.

Wâldsein Bloeit is onderdeel van Fryslân Bloeit. Wil je meer weten of ook een Bloeiweek organiseren met jouw dorp of wijk? Kijk op Bloeit.frl.

Waldsein Bloeit

Bloeiweek van 17 t/m 24 mei 2025

Deelauto’s IJlst

Energiecoöperatie IJlst neemt in de eigen stad het voortouw met duurzame energie-initiatieven. Elektrisch deelautogebruik stond daarom hoog op de verlanglijst. Niet alleen maakt het de bewoners op deze manier minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, ook zorgen ze ervoor dat er minder nieuwe auto’s gemaakt hoeven te worden.

Energiecoöperatie IJlst: “We zijn ervan overtuigd dat elektrische deelauto’s een deel van ons energie, CO2- en mobiliteitsprobleem kunnen oplossen.”

 

Deelauto's IJlst

Sinds november 2022 heeft IJlst een elektrische deelauto en is mede-initiatiefnemer van de Buurtbestuurders, het eerste merk voor deelauto’s in Friesland. De deelauto is natuurlijk elektrisch. Samen besparen bewoners zo fossiele brandstoffen en omdat ze de auto delen, zijn er minder nieuwe auto’s nodig. Veel gebruikers merken dat de deelauto óók nog voordeliger is.

Duurzame SteK – wijkinitiatief Stenenkruis Oosterbeek

Met regelmaat organiseren wij voor buurtbewoners bijeenkomsten, evenementen en activiteiten. We richten ons op het verminderen van energiegebruik, meer groen, verantwoord watergebruik, gedeeld vervoer en het bevorderen van het contact in de wijk.

Lees meer op www.duurzamestek.nl

Oosterbeek

Duurzame SteK is een enthousiaste groep wijkbewoners die samenwerken aan een nog mooiere en duurzame wijk StenenKruis in Oosterbeek.

Akkrum-Nes Bloeit

Na het succes van de afgelopen Bloeiweek in 2024 zijn de inwoners van Akkrum en Nes alweer volop bezig met de voorbereidingen voor de Bloeiweek 2025! Van zaterdag 31 mei tot en met vrijdag 6 juni 2025 zullen Akkrum en Nes opnieuw in het teken staan van verbinding en duurzaamheid. We bundelen onze krachten om thema’s als klimaat, natuur, voedsel, dierenwelzijn en ons eigen welzijn aan te pakken met inspirerende activiteiten voor jong en oud. De week start samen met Reuzedei, een perfecte aftrap voor een week vol betrokkenheid en bewustwording.

De eerste initiatieven voor 2025 zijn al van start gegaan, zoals Tegel eruit, plant erin! Wil je de activiteiten volgen, je opgeven als vrijwilliger of inspiratie opdoen? Neem dan een kijkje op de website van Akkrum-Nes Bloeit!

Akkrum-Nes Bloeit is onderdeel van Fryslân Bloeit. Wil je meer weten of zelf een Bloeiweek organiseren met jouw wijk of dorp? Kijk dan op Bloeit.frl.

 

Akkrum-Nes Bloeit

Akkrum-Nes Bloeit 31 mei t/m 6 juni 2025

Berltsum Bloeit

Berltsum bloeit – de mienskip oan it wurd 

Berltsum was in 2024 een van de zes bloeidorpen in de provincie Fryslân. De dorpen vallen onder de paraplu van Fryslân bloeit, het steunpunt voor dorpen dat zich willen inzetten voor gezondheid, duurzaamheid en onderlinge verbondenheid – de mienskip is oan it wurd. Het mooie van een bloeidorp is dat er niet zo gek veel hoeft te gebeuren om het te worden. We hebben immers alle ingrediënten in ons dorp al in huis. 

Als we de krachten bundelen in ons dorp, kunnen we met elkaar de eerste stappen zetten, op weg naar een gezond en bloeiend Berltsum. We willen ons van onderop inzetten voor leefbaarheid, biodiversiteit en brede welvaart, voor een omgeving waarin je gezond oud kunt worden. Berltsum zette die eerste stappen, samen met vijf andere dorpen in Fryslân, tijdens Berltsum Bloeit van zaterdag 21 september tot en met zondag 29 september 2024.

Er werden meer dan 25 leuke activiteiten georganiseerd voor iedereen, met als doel om gezonder te leven, meer aandacht te hebben voor de natuur en vooral ook om samen iets te ondernemen. Een kleine greep uit de georganiseerde activiteiten: een fietstocht voor jong en oud, een 1/8 triatlon, aandacht voor valpreventie, rolstoelritten, gezamenlijk ontbijten, informatieve bijeenkomsten, lezingen, muzikale workshops, samen gezond eten en een daverend eindfeest. 

Ook in 2025 organiseert Berltsum een Bloeiweek. Voor informatie, inspiratie en om je op te geven als vrijwilliger, neem je een kijkje op de website van Berltsum Bloeit.

Berltsum Bloeit

Bloeiweek van 21 t/m 29 september 2024

Eastermar Bloeit

Eastermar staat al bekend om zijn ‘barrens’ ofwel gebeurtenissen. Daar komt dit jaar nog eentje bij: Eastermar Bloeit. In de week van 16 t/m 23 augustus gaat dat gebeuren. Dan toont het dorp zijn kracht om vanuit de ‘mienskip’ voor elk wat wils te laten zien en beleven. De inspanningen zullen gericht zijn op duurzaamheid, gezondheid en leefbaarheid om te werken aan een lang, gezond en gelukkig leven in ons dorp.

Eastermar Bloeit is onderdeel van Fryslân Bloeit. Wil je meer weten of ook een Bloeiweek organiseren voor jouw wijk of dorp? Kijk op Bloeit.frl.

Eastermar Bloeit

Bloeiweek 16 t/m 23 augustus 2025

Grou Bloeit

Grote vraagstukken over klimaat, natuur, voedsel, dierenwelzijn en ons eigen welzijn vragen steeds meer om aandacht. Wat kunnen we als individuen hieraan bijdragen? Dit is een uitdaging waar we allemaal voor staan. Als gemeenschap kunnen we in ons prachtige dorp de eerste stappen zetten. Grou Bloeit ging deze uitdaging aan, samen met de hele gemeenschap, tijdens de Bloeiweek van 2 juni tot en met 9 juni 2024.

De agenda van de Bloeiweek was rijkelijk gevuld met boeiende, leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud, met als doel een gezondere leefstijl, meer aandacht voor de natuur en vooral ook samen genieten. Er was voor elk wat wils: van activiteiten gericht op gezondheid en mobiliteit tot het ontdekken van lokaal voedsel en vergroening.

Daarnaast bood de bloeiweek een uitgelezen kans om elkaar beter te leren kennen. Wat is er mooier dan samen in beweging te komen of je in te zetten voor je dorp? Tijdens de Bloeiweek kon je deelnemen aan diverse activiteiten, zoals de herintrede van de avondvierdaagse of een verfrissende ochtendduik met mede-dorpsgenoten. En laten we het onderwerp zwemmen niet vergeten. Het streven naar een veilige en schone zwemplek in Grou verdient onze aandacht, niet alleen tijdens deze week maar ook daarna.

Ook in 2025 organiseert Grou een Bloeiweek. Voor meer informatie, inspiratie of om je aan te melden als vrijwilliger, neem je een kijkje op de website van Grou Bloeit.

Grou Bloeit is onderdeel van Fryslân Bloeit. Wil je meer weten of ook een Bloeiweek organiseren? Kijk op Bloeit.frl.

Grou Bloeit

Bloeiweek 2 t/m 9 juni 2024

Volgende pagina »