index.php

Duurzame Gemeenschappen

Platform voor duurzame initiatieven voor en door de gemeenschap

Wâldsein Bloeit

Woudsend Bloeit 2024 heeft naast een prachtige week daarna ook nog veel moois opgeleverd.

Genoeg redenen om editie 2025 te organiseren. Het thema wordt ‘Woudsend in de toekomst’, in het breedste zin van het woord. Hoe zien we zorg, wonen, werken, verkeer en recreatie het liefst in de toekomst, om maar wat onderwerpen beet te pakken. Daar passen activiteiten als wandelen, zwemmen en/of bewegen prima in. Vind je het leuk om voor de komende editie iets te organiseren, en nog liever wil je het bestaande kernteam aanvullen, wees welkom op de aftrap van de tweede editie van Wâldsein Bloeit. Mocht je het nog niet weten, eenieder is welkom om te komen luisteren.

Woensdag 22 januari 20:00 uur in het dorpshuis is de start van de voorbereiding voor Woudsend Bloeit 2025. Meer weten, inspiratie opdoen of je opgeven als vrijwilliger? Kijk op de website van Wâldsein Bloeit.

Wâldsein Bloeit is onderdeel van Fryslân Bloeit. Wil je meer weten of ook een Bloeiweek organiseren met jouw dorp of wijk? Kijk op Bloeit.frl.

Waldsein Bloeit

Bloeiweek van 17 t/m 24 mei 2025

Putsje-Kafee Scharnegoutum (Repaircafe)

Het Putsje-kafee is eigenlijk afgeleid van het landelijke Repaircafe. Iedere keer zijn er een aantal vaste vrijwilligers aanwezig om reparaties te verrichten. Er is een aantal techneuten en naaisters die voor u klaar staan om uw reparaties te verrichten. Onze maatschappij is de laatste tijd veranderd in een consumptie maatschappij, gaat er iets kapot dan ga je naar de winkel om het te vervangen terwijl blijkt dat het met een kleine reparatie weer jaren meegaat. Om bewuster met onze spullen om te gaan zorgen wij er zo voor dat er minder verspilling is en dus ook minder belasting van het milieu. CD-spelers, Senseo apparaten, stofzuigers, printers, schemerlampen, naaimachines, koffiezetapparaten en nog veel meer zijn er de afgelopen tijd al gerepareerd.

Iedere eerste zaterdag van de maand (behalve de zomermaanden) vindt het Putsje-kafee plaats in het Swettehûs, het dorpshuis van Scharnegoutum.

Deelauto’s IJlst

Energiecoöperatie IJlst neemt in de eigen stad het voortouw met duurzame energie-initiatieven. Elektrisch deelautogebruik stond daarom hoog op de verlanglijst. Niet alleen maakt het de bewoners op deze manier minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, ook zorgen ze ervoor dat er minder nieuwe auto’s gemaakt hoeven te worden.

Energiecoöperatie IJlst: “We zijn ervan overtuigd dat elektrische deelauto’s een deel van ons energie, CO2- en mobiliteitsprobleem kunnen oplossen.”

 

Deelauto's IJlst

Sinds november 2022 heeft IJlst een elektrische deelauto en is mede-initiatiefnemer van de Buurtbestuurders, het eerste merk voor deelauto’s in Friesland. De deelauto is natuurlijk elektrisch. Samen besparen bewoners zo fossiele brandstoffen en omdat ze de auto delen, zijn er minder nieuwe auto’s nodig. Veel gebruikers merken dat de deelauto óók nog voordeliger is.

Friese Milieufederatie: Samen delen, ruilen en repareren

Wat betekent dit voor jou?
Misschien heb je wel eens gedacht aan een:

Of wat dacht je van een reparatienetwerk met buren? Stel je voor: je hebt een kapotte rits of een gaatje in je jas. In plaats van weggooien stuur je een appje in je buurtgroep en een handige buur helpt je het te repareren. Met een klein netwerk van handige mensen in je wijk kun je eenvoudig en snel reparaties laten uitvoeren en bijdragen aan een duurzame gemeenschap.

De mogelijkheden zijn eindeloos, en het mooie is: het kan klein beginnen. Met een kast, een idee en een groep enthousiaste buurtbewoners kun je al een groot verschil maken.

Hoe helpt FMF jou?
Wij staan klaar om jou te helpen met:

Doe mee en ontdek de kracht van samen!
Door te delen en repareren geef je niet alleen spullen een nieuw leven, maar versterk je ook de band met je buren én draag je bij aan een duurzamer Friesland. Neem contact met ons op en ontdek hoe eenvoudig het is om iets groots te doen voor jezelf, je buurt en het milieu.

FMF Recycle Award

Wist je dat we 80% van onze spullen nauwelijks gebruiken? Denk aan gereedschap dat ligt te verstoffen in de schuur of speelgoed dat na een tijdje vergeten wordt. En wat doe je met kapotte spullen – gooi je ze weg of repareer je ze? Door spullen te delen, lenen, ruilen of repareren kunnen we verspilling tegengaan, kosten besparen én verbinding in de buurt versterken.

Erfdelen

De vitaliteit van het platteland, dus ook van de IJsselvallei, is van levensbelang. Letterlijk voor de natuur en ook voor het goede leven van de mensen die er wonen en werken. Om daar aan bij te dragen voor nu en voor onze kleinkinderen zijn we gestart met de campagne Erfdelen, d.w.z. sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen op voormalige boerenerven. Dat heeft vele voordelen, zeker als het kan in samenwerking met de (stoppende) boeren. In Brabant stopt 1/3 van de boeren in drie jaar tijd en ook in onze omgeving gaan ze met pensioen of stoppen ze om andere redenen en verlaat een deel van hen het erf. De insteek van Erfdelen is dat zo’n erf een nieuwe bestemming krijgt die een bijdrage levert aan de vitaliteit van het platteland.

Lees meer over Erfdelen op de website.

Erfdelen

Sociaal, duurzaam en kleinschalig gezamenlijk wonen op voormalige boerenerven. Inmiddels zijn er al zo’n 4000 belangstellenden en 20 projecten in ontwikkeling.

Duurzaam Diepenveen

Voor nieuws, agenda en activiteiten, kijk op https://duurzaamdiepenveen.nl/.

Duurzaam Diepenveen is een initiatief van een aantal bewoners om Diepenveen duurzamer te maken. Wij organiseren diverse activiteiten, zoals over energiebesparing en regenwaterontkoppeling en we staan met een stand op de jaarlijkse Lentefair.

Regeneratief landgoed De Kleverbergh

Vanuit vier pijlers werken we aan regeneratie; landschap, voedsel, bouwen en ondernemen. We geven de natuur weer terug aan zichzelf, produceren gezond voedsel dat tegelijkertijd bodem en biodiversiteit laat opleven. We bouwen voor mensen en voor niet-menselijk leven en creeren waarde met lokaal en sociaal ondernemerschap. Al met al ontdekken we hoe we bijdragen aan veerkrachtige ecosystemen.

Op én met de Kleverbergh, in de Ooijpolder bij Nijmegen, ontwikkelen we een regeneratief landgoed. Een inclusieve plek waar mensen, planten, dieren en andere organismen in balans en samenhang met elkaar kunnen leven.

Duurzame SteK – wijkinitiatief Stenenkruis Oosterbeek

Met regelmaat organiseren wij voor buurtbewoners bijeenkomsten, evenementen en activiteiten. We richten ons op het verminderen van energiegebruik, meer groen, verantwoord watergebruik, gedeeld vervoer en het bevorderen van het contact in de wijk.

Lees meer op www.duurzamestek.nl

Oosterbeek

Duurzame SteK is een enthousiaste groep wijkbewoners die samenwerken aan een nog mooiere en duurzame wijk StenenKruis in Oosterbeek.

Akkrum-Nes Bloeit

Na het succes van de afgelopen Bloeiweek in 2024 zijn de inwoners van Akkrum en Nes alweer volop bezig met de voorbereidingen voor de Bloeiweek 2025! Van zaterdag 31 mei tot en met vrijdag 6 juni 2025 zullen Akkrum en Nes opnieuw in het teken staan van verbinding en duurzaamheid. We bundelen onze krachten om thema’s als klimaat, natuur, voedsel, dierenwelzijn en ons eigen welzijn aan te pakken met inspirerende activiteiten voor jong en oud. De week start samen met Reuzedei, een perfecte aftrap voor een week vol betrokkenheid en bewustwording.

De eerste initiatieven voor 2025 zijn al van start gegaan, zoals Tegel eruit, plant erin! Wil je de activiteiten volgen, je opgeven als vrijwilliger of inspiratie opdoen? Neem dan een kijkje op de website van Akkrum-Nes Bloeit!

Akkrum-Nes Bloeit is onderdeel van Fryslân Bloeit. Wil je meer weten of zelf een Bloeiweek organiseren met jouw wijk of dorp? Kijk dan op Bloeit.frl.

 

Akkrum-Nes Bloeit

Akkrum-Nes Bloeit 31 mei t/m 6 juni 2025

Berltsum Bloeit

Berltsum bloeit – de mienskip oan it wurd 

Berltsum was in 2024 een van de zes bloeidorpen in de provincie Fryslân. De dorpen vallen onder de paraplu van Fryslân bloeit, het steunpunt voor dorpen dat zich willen inzetten voor gezondheid, duurzaamheid en onderlinge verbondenheid – de mienskip is oan it wurd. Het mooie van een bloeidorp is dat er niet zo gek veel hoeft te gebeuren om het te worden. We hebben immers alle ingrediënten in ons dorp al in huis. 

Als we de krachten bundelen in ons dorp, kunnen we met elkaar de eerste stappen zetten, op weg naar een gezond en bloeiend Berltsum. We willen ons van onderop inzetten voor leefbaarheid, biodiversiteit en brede welvaart, voor een omgeving waarin je gezond oud kunt worden. Berltsum zette die eerste stappen, samen met vijf andere dorpen in Fryslân, tijdens Berltsum Bloeit van zaterdag 21 september tot en met zondag 29 september 2024.

Er werden meer dan 25 leuke activiteiten georganiseerd voor iedereen, met als doel om gezonder te leven, meer aandacht te hebben voor de natuur en vooral ook om samen iets te ondernemen. Een kleine greep uit de georganiseerde activiteiten: een fietstocht voor jong en oud, een 1/8 triatlon, aandacht voor valpreventie, rolstoelritten, gezamenlijk ontbijten, informatieve bijeenkomsten, lezingen, muzikale workshops, samen gezond eten en een daverend eindfeest. 

Ook in 2025 organiseert Berltsum een Bloeiweek. Voor informatie, inspiratie en om je op te geven als vrijwilliger, neem je een kijkje op de website van Berltsum Bloeit.

Berltsum Bloeit

Bloeiweek van 21 t/m 29 september 2024

Volgende pagina »