index.php

Duurzame Gemeenschappen

Platform voor duurzame initiatieven voor en door de gemeenschap

Wâldsein Bloeit

Woudsend Bloeit 2024 heeft naast een prachtige week daarna ook nog veel moois opgeleverd.

Genoeg redenen om editie 2025 te organiseren. Het thema wordt ‘Woudsend in de toekomst’, in het breedste zin van het woord. Hoe zien we zorg, wonen, werken, verkeer en recreatie het liefst in de toekomst, om maar wat onderwerpen beet te pakken. Daar passen activiteiten als wandelen, zwemmen en/of bewegen prima in. Vind je het leuk om voor de komende editie iets te organiseren, en nog liever wil je het bestaande kernteam aanvullen, wees welkom op de aftrap van de tweede editie van Wâldsein Bloeit. Mocht je het nog niet weten, eenieder is welkom om te komen luisteren.

Woensdag 22 januari 20:00 uur in het dorpshuis is de start van de voorbereiding voor Woudsend Bloeit 2025. Meer weten, inspiratie opdoen of je opgeven als vrijwilliger? Kijk op de website van Wâldsein Bloeit.

Wâldsein Bloeit is onderdeel van Fryslân Bloeit. Wil je meer weten of ook een Bloeiweek organiseren met jouw dorp of wijk? Kijk op Bloeit.frl.

Waldsein Bloeit

Bloeiweek van 17 t/m 24 mei 2025

De Meent

Na jaren dromen en zoeken naar de juiste plek zijn we in 2020 neergestreken in de Bovenkerkerpolder in Amstelveen. Op de boerderij komen twee wensen van de Protestantse Diaconie Amsterdam samen: ruimte voor mensen zonder papieren om zich te ontwikkelenén het verstrekken van gezond, duurzaam en lokaal voedsel aan hen die dit het beste kunnen gebruiken. Hierbij staan sociale en ecologische waarden voorop.

Meent: ‘Gemeenschappelijk beheerd stuk grond’

Deelnemers doen volwaardig mee in de gezamenlijke opbouw van de boerderij. Via de activiteiten en het leertraject van workshops/excursies ontdekken ze hun interesses en ontwikkelen ze agrarische, sociale en technische vaardigheden. De gemeenschap groeit en het vastgoed en landschap groeit mee; de toekomstige potentie van de Meent krijgt steeds meer vorm. Meer weten over De Meent? Bekijk de website.

De Meent Amsterdam

Samen met mensen zonder papieren en andere vrijwilligers uit de omgeving verzorgen we de dieren, beheren het landschap, klussen en tuinieren samen en verdelen en verwerken de oogst tot warme lunch en mooie producten. Onze oogst – groenten, kruiden, eieren, vlees – gaat met deelnemers mee naar huis en komt lokaal terecht, oa bij inloophuizen voor daklozen.

Top en Twel van Toen naar Toekomst

De werkgroep Top en Twel van Toen naar Toekomst wil, met alle inwoners, een dorpsvisie ontwikkelen én actieplannen maken om de leefbaarheid in onze dorpen te verbeteren.

Top en Twel van Toen naar Toekomst is de werktitel voor het proces om tot zowel een nieuwe dorpsvisie als tot concrete acties te komen. Inmiddels is de dorpsvisie klaar en kan gedownload worden.

 

Top en Twel – Van Toen naar Toekomst is een gezamenlijk initiatief van Doarpsbelang Top en Twel, de Energiecoöperatie Top en Twel (ECTT) en de werkgroep Top en Twel Duurzaam. De Ondernemersvereniging Top en Twel (OVTT), Protestantse Kerk Nederland (PKN) en It Harspit hebben zich inmiddels aangesloten bij het initiatief.

Vlaamse Vereniging van Dorpsbelangen (VVDB)

Zij vangt er ook van de diverse bewonersgroepen signalen op over noden die de verdere ontwikkeling van het dorp in de weg staan of potenties om die ontwikkeling net te bevorderen. Dat potentieel en deze noden worden onderzocht om er in samenspraak antwoorden op te formuleren, op lokaal of bovenlokaal niveau. Op die manier wil VVDB de belangen van de bewoners op het Vlaamse platteland – die zich vaak niet gehoord voelen door lokale en bovenlokale besturen of overheidsinstellingen en -bedrijven – behartigen en hen daardoor veerkrachtiger maken.

Met een aanbod van ontmoetings- en vormingsmomenten versterkt de vereniging bewonersgroepen uit de vijf Vlaamse provincies in hun werking. Bewoners leren er mekaar kennen, wisselen er ervaringen en expertise uit en krijgen er informatie en vorming over actuele en/of zelf aangebrachte thema’s, dikwijls ingeleid door een expert ter zake.
Verder ondersteunt VVDB lokale besturen in hun plattelandsbeleid, vanuit de bekommernis voor meer inspraak en volle betrokkenheid van bewoners.

Mede vanuit de ervaringen en deskundigheid van bewoners is de vzw ondertussen uitgegroeid tot een belangrijke gesprekspartner op zowel dorps-, gemeentelijk, provinciaal als Vlaams niveau. Bovendien werken we samen met de Nederlandse Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en het European Rural Parliament. De Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen is ook het Vlaamse steunpunt van het Nederlandse Duurzame Gemeenschappen.

De Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen (VVDB) heeft het Vlaamse platteland als werkterrein. Daar informeert, inspireert en ondersteunt de vzw bewonersgroepen die zich actief inzetten voor de leefbaarheid in hun dorp.

Doarpstún Abma’s Pleats

Beide projecten zullen elkander enorm versterken. De dorpstuin (permacultuur) wordt beheerd door vrijwilligers die met elkaar zullen zorgen voor de teelt van diverse soorten groenten en fruit. Het kunstwerk wordt gecreëerd in een omgeving met veel biodiversiteit waar vooral insecten en vogels ruim baan krijgen. Kortom…een paradijs nieuwe stijl!

Doarpstun Folsgare

Doarpstún ‘Abma’s Pleats’ te Folsgare is een tweeledig project gesitueerd op een oud, thans onbebouwd, boerenerf, hetgeen zal bestaan uit een ecologische dorpstuin i.c.m. een te realiseren kunstwerk in de vorm van de contouren van de voormalige boerderij.

Zeeuwse Vereniging voor Kleine Kernen (ZVKK)

Om haar missie te realiseren, heeft de ZVKK een aantal kernprojecten geïdentificeerd. Deze omvatten het ontwikkelen van inclusieve dorpsvisies, het opzetten van voorzorgcirkels ter versterking van sociale netwerken, en intervisieprogramma’s voor het aanpakken van complexe ruimtelijke vraagstukken. Daarnaast biedt de ZVKK trainingen, workshops en tools aan om vrijwilligersorganisaties te ondersteunen en de financiële duurzaamheid van ontmoetingscentra te bevorderen. Door samenwerking met netwerkpartners wil de organisatie een brede impact realiseren.

De ZVKK werkt niet alleen aan lokale initiatieven maar ook aan de versterking van haar eigen organisatie. Dit omvat de professionalisering van het team, uitbreiding van het bestuur en intensievere betrokkenheid van haar leden. Met een toekomstgerichte visie streeft de ZVKK naar een proactieve rol binnen het Zeeuwse netwerk, gericht op duurzame leefbaarheid en innovatie in kleine kernen.

ZVKK

De Zeeuwse Vereniging van Kleine Kernen (ZVKK) is een organisatie die zich inzet voor de leefbaarheid en sociale cohesie in de kleine kernen van Zeeland. Als belangenbehartiger, kennispartner en netwerkorganisatie ondersteunt de ZVKK dorpshuizen en dorpsraden met kennisdeling, advies en het ontwikkelen van breed gedragen dorpsvisies. De organisatie gelooft in de kracht van kleine gemeenschappen als fundament van de Zeeuwse samenleving en werkt aan inclusieve oplossingen voor actuele uitdagingen zoals woningbouw, verkeersveiligheid, eenzaamheid en vrijwilligerswerving.

Regeneratief landgoed De Kleverbergh

Vanuit vier pijlers werken we aan regeneratie; landschap, voedsel, bouwen en ondernemen. We geven de natuur weer terug aan zichzelf, produceren gezond voedsel dat tegelijkertijd bodem en biodiversiteit laat opleven. We bouwen voor mensen en voor niet-menselijk leven en creeren waarde met lokaal en sociaal ondernemerschap. Al met al ontdekken we hoe we bijdragen aan veerkrachtige ecosystemen.

Op én met de Kleverbergh, in de Ooijpolder bij Nijmegen, ontwikkelen we een regeneratief landgoed. Een inclusieve plek waar mensen, planten, dieren en andere organismen in balans en samenhang met elkaar kunnen leven.

Akkrum-Nes Bloeit

Na het succes van de afgelopen Bloeiweek in 2024 zijn de inwoners van Akkrum en Nes alweer volop bezig met de voorbereidingen voor de Bloeiweek 2025! Van zaterdag 31 mei tot en met vrijdag 6 juni 2025 zullen Akkrum en Nes opnieuw in het teken staan van verbinding en duurzaamheid. We bundelen onze krachten om thema’s als klimaat, natuur, voedsel, dierenwelzijn en ons eigen welzijn aan te pakken met inspirerende activiteiten voor jong en oud. De week start samen met Reuzedei, een perfecte aftrap voor een week vol betrokkenheid en bewustwording.

De eerste initiatieven voor 2025 zijn al van start gegaan, zoals Tegel eruit, plant erin! Wil je de activiteiten volgen, je opgeven als vrijwilliger of inspiratie opdoen? Neem dan een kijkje op de website van Akkrum-Nes Bloeit!

Akkrum-Nes Bloeit is onderdeel van Fryslân Bloeit. Wil je meer weten of zelf een Bloeiweek organiseren met jouw wijk of dorp? Kijk dan op Bloeit.frl.

 

Akkrum-Nes Bloeit

Akkrum-Nes Bloeit 31 mei t/m 6 juni 2025

Berltsum Bloeit

Berltsum bloeit – de mienskip oan it wurd 

Berltsum was in 2024 een van de zes bloeidorpen in de provincie Fryslân. De dorpen vallen onder de paraplu van Fryslân bloeit, het steunpunt voor dorpen dat zich willen inzetten voor gezondheid, duurzaamheid en onderlinge verbondenheid – de mienskip is oan it wurd. Het mooie van een bloeidorp is dat er niet zo gek veel hoeft te gebeuren om het te worden. We hebben immers alle ingrediënten in ons dorp al in huis. 

Als we de krachten bundelen in ons dorp, kunnen we met elkaar de eerste stappen zetten, op weg naar een gezond en bloeiend Berltsum. We willen ons van onderop inzetten voor leefbaarheid, biodiversiteit en brede welvaart, voor een omgeving waarin je gezond oud kunt worden. Berltsum zette die eerste stappen, samen met vijf andere dorpen in Fryslân, tijdens Berltsum Bloeit van zaterdag 21 september tot en met zondag 29 september 2024.

Er werden meer dan 25 leuke activiteiten georganiseerd voor iedereen, met als doel om gezonder te leven, meer aandacht te hebben voor de natuur en vooral ook om samen iets te ondernemen. Een kleine greep uit de georganiseerde activiteiten: een fietstocht voor jong en oud, een 1/8 triatlon, aandacht voor valpreventie, rolstoelritten, gezamenlijk ontbijten, informatieve bijeenkomsten, lezingen, muzikale workshops, samen gezond eten en een daverend eindfeest. 

Ook in 2025 organiseert Berltsum een Bloeiweek. Voor informatie, inspiratie en om je op te geven als vrijwilliger, neem je een kijkje op de website van Berltsum Bloeit.

Berltsum Bloeit

Bloeiweek van 21 t/m 29 september 2024

Eastermar Bloeit

Eastermar staat al bekend om zijn ‘barrens’ ofwel gebeurtenissen. Daar kwam in 2024 nog eentje bij: Eastermar Bloeit. In de week van 24 t/m 31 augustus toonde het dorp zijn kracht om vanuit de ‘mienskip’ voor elk wat wils te laten zien en beleven. De inspanningen waren gericht op duurzaamheid, gezondheid en leefbaarheid om te werken aan een lang, gezond en gelukkig leven in het dorp Eastermar.

De hele week vonden er activiteiten plaats en het was een groot succes. Daarom zal er in 2025 wederom een Bloeiweek in Eastermar worden georganiseerd.  Voor informatie, inspiratie en om je op te geven als vrijwilliger in 2025, bezoek je de website van Eastermar Bloeit.

Eastermar Bloeit is onderdeel van Fryslân Bloeit. Wil je meer weten of ook een Bloeiweek organiseren voor jouw wijk of dorp? Kijk op Bloeit.frl.

Eastermar Bloeit

Bloeiweek 24 t/m 31 augustus 2024

Volgende pagina »