index.php

Duurzame Gemeenschappen

Platform voor duurzame initiatieven voor en door de gemeenschap

Eetbaar De Greiden

Het is een initiatief van enkele bewoners, ondersteund door wijkvereniging Buitengewoon de Greiden, die graag een eetbare wijk voor mens en dier willen. Fruitbomen in de eigen wijk staan voor een gezonde leefomgeving. Bloeiende bomen en het fruit stimuleren de biodiversiteit en de natuur in de wijk.

Meer planten en bomen die zorgen voor voedsel voor andere planten en voor de bewoners zelf. Bovendien wordt de wijk hiermee een aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor haar bewoners. Voor leerlingen in Heerenveen krijgt het project een educatieve waarde.

Het is een project vóór en dóór de inwoners van De Greiden. De fruitbomen zullen de komende jaren verspreid door de hele wijk worden aangeplant.

Eetbaar de Greiden is een project voor het aanplanten van fruitbomen in het openbaar groen in de wijk De Greiden, te Heerenveen.

Kollumerswaech en Feankleaster Bloeit

Kollumersweach en Feankleaster Bloeit zet de schouders eronder voor een groenere en gezondere toekomst. Deze week staat volledig in het teken van duurzaamheid, gezondheid en verbondenheid binnen de gemeenschap.

Met een gevarieerd programma, van wandeltochten en workshops over vergroening tot het ontdekken van lokaal voedsel, is er voor iedereen iets te beleven. Doe mee, leer je dorpsgenoten beter kennen en zet je samen in voor Kollumersweach en Feankleaster.

Samen werken we aan een bloeiend en toekomstbestendig Kollumersweach en Feankleaster !

Bloeiweek 9 t/m 18 mei 2025

Samen aan de slag voor een groenere buurt

Maatschappelijke organisaties kunnen van 24 maart tot en met 9 mei 2025 een extra aanvraag indienen voor een bijdrage van €500 tot €5.000. Binnen 2 tot 6 weken hoor je of je aanvraag is goedgekeurd.

Groene projecten voor buurten
Met de bijdrage van het Postcode Loterij Buurtfonds willen we bewoners aanmoedigen om samen te werken aan toegankelijke, groene initiatieven. Zoals geveltuinen, buurtmoestuinen, bloembakken met inheemse planten, bijenhotels, vogelhuisjes, regentonnen en het vervangen van tegels door groen. Samen maken we buurten niet alleen mooier, maar zijn we ook voorbereid op een veranderend klimaat en hebben we positieve impact op het welzijn van de bewoners.

Kijk op de website van het Postcode Loterij Buurtfonds voor meer informatie en om een aanvraag te doen.

Het Postcode Loterij Buurtfonds zet deze lente een groene stap vooruit! Met deze groene campagne hopen we buurten door heel Nederland te stimuleren om samen te vergroenen. Want groen in de buurt is niet alleen mooi, het brengt ook talloze voordelen met zich mee. Het verkoelt tijdens hete zomers, helpt wateroverlast en droogte tegen te gaan én verhoogt de biodiversiteit. Daarnaast heeft een groenere omgeving een bewezen positief effect op het welzijn van mensen.

Biodiversiteit.frl

 

Op Biodiversiteit.frl vinden gebruikers praktische handvatten en inspirerende voorbeelden om zelf aan de slag te gaan met biodiversiteitsherstel. Van kennisartikelen en educatieve middelen tot subsidieregelingen en netwerkmogelijkheden — het platform ondersteunt iedereen die zich inzet voor een groenere leefomgeving. Daarnaast worden regelmatig evenementen en bijeenkomsten gedeeld, waardoor betrokkenen elkaar kunnen ontmoeten en kennis kunnen uitwisselen.

Door continue updates en samenwerkingen blijft Biodiversiteit.frl een dynamische en actuele bron van informatie. Bezoekers worden aangemoedigd om zelf initiatieven aan te melden en gebruik te maken van de beschikbare hulpmiddelen om biodiversiteit te bevorderen in hun eigen omgeving. Het platform wordt beheerd door stichting Kening en is onderdeel van het Herstelprogramma Biodiversiteit Fryslân, waar verschillende partners inzetten op het versterken van biodiversiteit in de provincie. Samen willen we de neergaande lijn van soortenrijkdom ombuigen naar een opgaande lijn.

Het platform Biodiversiteit.frl is hét centrale digitale knooppunt voor biodiversiteitsherstel in Friesland. Het biedt een overzicht van projecten, subsidies en kennis rondom biodiversiteit, en stimuleert samenwerking tussen burgers, boeren, overheden en natuurorganisaties. Door informatie te bundelen en toegankelijk te maken, draagt het platform bij aan het versterken van de biodiversiteit in de provincie en het verbinden van initiatieven die hierin een rol spelen.

Duurzaam Diepenveen

Voor nieuws, agenda en activiteiten, kijk op https://duurzaamdiepenveen.nl/.

Duurzaam Diepenveen is een initiatief van een aantal bewoners om Diepenveen duurzamer te maken. Wij organiseren diverse activiteiten, zoals over energiebesparing en regenwaterontkoppeling en we staan met een stand op de jaarlijkse Lentefair.

Stichting Dorpstuin Hurdegaryp

– Aanleg van het voedselbos (7 lagen) in de bestaande boomsingel met een beheersplan gericht op een grote verscheidenheid in beplanting;

– Aanleg van de boomgaard als uiteindelijk onderdeel van het voedselbos, met oude rassen en inheemse beplanting zoals lijsterbes, Drents krentenboompje, hazelaar soorten, rode bes, zwarte bes, framboos en appelbes;

– Bijen en vlindertuin met jaarrond bloeiende nectar- en stuifmeel planten zoals o.a. bijenboom, aster, vrouwenmantel, wilgen, hazelaar, grove den, Gelderse roos, verschillende wilde rozen soorten en nog veel meer;

– Grote vijver met natuurlijke (ijzer-vrije) kwel vanuit het diepe grondwater. Zichtbaar geworden bij de aanleg. Binnen een aantal maanden na de aanleg volop leven van verschillende kikkersoorten, de kleine watersalamander en een diversiteit aan waterdieren. Zelfs het veenpluis heeft zich genesteld.

– Kleine vijver in het voedselbos gebied, aangelegd als wadi om wateroverlast op een hele natte plek te reguleren. Afgelopen jaar blijkt dat de wisselende waterhoogte (droog/nat) een grote diversiteit aan planten oplevert;

– Rondom de tuin zijn takkenrillen aangelegd om de biodiversiteit te versterken. Hier nestelen met name de winterkoning en een aantal kleine vogels die hier erg van houden. Ook is het een schuilplaats gebleken van o.a. een fazant;

– Samen met de basisschoolkinderen zijn in de afgelopen jaren, duizenden bloembollen de grond ingegaan. Met name krokus, daslook, anemoon soorten, knikkende vogelmelk, sterhyacint en lelietje der dalen, belangrijk om het nectar- en stuifmeel seizoen voor insecten te vergroten en te verlengen. Dit willen wij de komende jaren verder uitbreiden, in met namen het voedselbos.

Voedselbos dorpstuin Hurdegaryp

Biodiversiteit is vanaf de start in 2014 een belangrijk onderdeel van de dorpstuin. In het ontwerp is rekening gehouden met de ‘natuurlijke’ omgeving:

Regeneratief landgoed De Kleverbergh

Vanuit vier pijlers werken we aan regeneratie; landschap, voedsel, bouwen en ondernemen. We geven de natuur weer terug aan zichzelf, produceren gezond voedsel dat tegelijkertijd bodem en biodiversiteit laat opleven. We bouwen voor mensen en voor niet-menselijk leven en creeren waarde met lokaal en sociaal ondernemerschap. Al met al ontdekken we hoe we bijdragen aan veerkrachtige ecosystemen.

Op én met de Kleverbergh, in de Ooijpolder bij Nijmegen, ontwikkelen we een regeneratief landgoed. Een inclusieve plek waar mensen, planten, dieren en andere organismen in balans en samenhang met elkaar kunnen leven.

Nijlân/Huizum-West Bloeit

Er worden allerlei activiteiten georganiseerd gericht op de thema’s groen, klimaat, verbinden , geluk bewegen, plezier en gezondheid. Ook de Leeuwarder wijken Nijlân en Huizum-West doen gezamenlijk mee.

Met een gevarieerd programma, van sport en beweegactiviteiten,  workshops over vergroening tot het ontdekken van lokaal voedsel, is er voor iedereen iets te beleven. Doe mee, leer je mede-wijkbewoners  beter kennen en zet je samen in voor Nijlân & Huizum-West Bloeit.

Samen werken we aan een bloeiend en toekomstbestendig sportpark Nijlân in combinatie met de wijken Nijlân en Huizum-West!

Bloeiweek van 22 t/m 28 september

Duurzame SteK – wijkinitiatief Stenenkruis Oosterbeek

Met regelmaat organiseren wij voor buurtbewoners bijeenkomsten, evenementen en activiteiten. We richten ons op het verminderen van energiegebruik, meer groen, verantwoord watergebruik, gedeeld vervoer en het bevorderen van het contact in de wijk.

Lees meer op www.duurzamestek.nl

Oosterbeek

Duurzame SteK is een enthousiaste groep wijkbewoners die samenwerken aan een nog mooiere en duurzame wijk StenenKruis in Oosterbeek.

PCLG Sector Leefomgeving

Op 23 april 1986 is de Provinciale Commissie Landelijk Gebied (PCLG) ingesteld. Het was de wens van de provincie om periodiek overleg te voeren met maatschappelijke groeperingen over de uitwerking en uitvoering van het landelijk en provinciaal beleid op het terrein van landbouw, natuur, bos, landschap en openluchtrecreatie.

Om de dialoog te versterken en te komen tot een evenwichtigere verdeling van het maatschappelijke middenveld is per 20 december 2022 een nieuwe werkwijze ingesteld. Naast de al langer bestaande sectoren Natuur en Landbouw (met elk 4 leden) en een vertegenwoordiger van de Vereniging van Friese Gemeenten, Wetterskip Fryslân en het Kadaster is gekozen voor een derde, meer integrale groep: de Sector Leefomgeving (ook met 4 leden). Verder is gekozen voor een onafhankelijke voorzitter, een positie die na selectie wordt ingevuld door dhr. Roel Cazemier. De basis voor de nieuwe werkwijze van de PCLG ligt in het uitgangspunt dat de leden van de PCLG niet de eigen organisatie vertegenwoordigen en opkomen voor de belangen van die organisatie, maar alle organisaties binnen een sector vertegenwoordigen.

Voorafgaand aan de vergadering van de PCLG houdt de Sector Leefomgeving ter voorbereiding een Sectorconsultatie met de belanghebbende partijen uit de betreffende sector(en). Op basis van de beschikbare stukken (en agenda) en de eigen expertise en netwerken wordt per agendapunt (waar relevant) een standpunt of advies voorbereid. Ook kunnen eigen, sector gerelateerde onderwerpen worden geagendeerd bij het secretariaat (lange termijn agenda) en externe deskundigen worden uitgenodigd voor een nadere toelichting.

Zo kan de Sector Leefomgeving in de volle breedte standpunten verwoorden en belangen behartigen in de PCLG. Van het particuliere grondbezit, duurzame energie, de duurzame dorpsnetwerken en de voedseltransitie tot en met de vrijetijds- en gastvrijheidssector in Fryslân. Met deze integrale invulling onderscheidt de Sector Leefomgeving zich van de overige sectoren en leden van de PCLG.

Het volledige document over de PCLG Sector Leefomgeving is hieronder te downloaden.

Hoe verbind je opgaven met elkaar en zorg je voor meer brede welvaart? Hoe behaal je doelen en hoe financier je deze? En bovenal: hoe zorg je ervoor om in co-creatie met de andere secto- ren, bewoners, (agrarische) ondernemers, overheden en maatschappelijke organisaties Fryslân mooier achter te laten voor komende generaties?
Dat staat in deze uitvoeringsagenda die we als Sector Leefomgeving in de PCLG hanteren. Vanuit deze gezamenlijke agenda licht de Sector Leefomgeving de eigen standpunten en conclusies toe met als streven om tijdens de vergadering tot een liefst zo integraal mogelijk advies te komen aan de Generale Staten en de Provinciale Staten.

Volgende pagina »