Een team van praktijkdeskundigen van de Voedselwerkplaats staat klaar om kennis te delen met initiatiefnemers die zich willen inzetten voor hun voedselgemeenschap. Het team bestaat uit Bregje Hamelynck, Elias den Otter en Freya Zandstra. Neem contact met ze op via info@devoedselwerkplaats.nl.
Bekijk hier hoe de Voedselwerkplaats jou verder kan helpen!
De Voedselwerkplaats biedt praktische begeleiding aan initiatiefnemers die een voedselgemeenschap willen starten of versterken. Wij ondersteunen bij het opzetten van sociale gemeenschapstuinen, kleinschalige productietuinderijen (CSA’s), voedselcoöperaties en het bevorderen van gemeenschapsvorming rondom het thema voedsel. Samen creëren we een lokaal, eerlijk, gezond en duurzaam voedselsysteem!
Samen bereik je meer dan alleen. Dat geldt zeker voor het opwekken van zonne-energie. Samen opwekken is efficiënter, makkelijker en vaak ook gezelliger. De Energiewerkplaats kan daarbij helpen, van vastleggen visie tot de verkoop van de stroom.
De energietransitie is een enorme opgave die zijn weerslag vindt in onze omgeving, ons huis en ons gedrag. Willen gemeenschappen zelf een deel van de regie over hun omgeving nemen, heeft het zin om met elkaar aan de slag te gaan. Samen werken aan een plan voor een dorpsmolen, een zonnedak of zonnepark in de omgeving is vaak mogelijk, er zijn prachtige voorbeelden van projecten die reeds gerealiseerd zijn.
Bekijk hier hoe de Energiewerkplaats jou kan helpen.
De Energiewerkplaats Fryslân biedt ondersteuning aan burgerinitiatieven, gemeenschappen en gemeenten. Experts uit, van en voor de gemeenschap. In de vaak complexe wereld van de energietransitie kan de kennis en ervaring in de eigen omgeving worden aangevuld door onze specialisten.
Het Energiehuis deelt kennis, helpt bij de opstart van initiatieven en creëert de juiste randvoorwaarden voor succesvol lokaal eigendom en participatie. Met onze ervaring en door het bundelen van krachten bouwen we aan een sterke basis voor de groei van Mienskipsenergie. Samen zorgen we voor succesvolle projecten en versterken we de energietransitie van onderop. Zo draagt het Fries Energiehuis actief bij aan de regionale energiestrategie en een duurzamer Fryslân.
➢ Ondersteuning op maat: Initiatiefnemers kunnen met vragen terecht bij het Fries Energiehuis. We helpen met opstart en organisatie, de samenwerking met de omgeving, met de gemeente en met bedrijven.
➢ Centrum voor leren, kennisdeling en samenwerking: Met kennissessies, leergroepen en ontmoetingen versterken we initiatiefnemers en projecten.
➢ Eén netwerk onder één dak: We verbinden bestaande projecten en stimuleren samenwerking tussen inwoners, bedrijven en lokale overheden. Ook stroomlijnen we de regelingen en subsidies die er voor energie-initiatieven zijn vanuit diverse (landelijke) organisaties en overheden.
De stichting Fries Energiehuis helpt inwoners, bedrijven en overheden verduurzamen. Onze begeleiders ondersteunen bij het opzetten en organiseren van duurzame, collectieve energieprojecten. Inwoners van Fryslân en de Friese overheden kunnen bij het Fries Energiehuis terecht voor advies en voor kennis op het gebied van collectieve, duurzame energieprojecten. Met elkaar bepalen we daarbij de stappen en acties die nodig zijn voor een project en welke partijen aangehaakt moeten worden. Initiatiefnemers kunnen rekenen op deskundige begeleiding bij het opstarten van hun initiatief via drie maatwerkgesprekken in de opstartfase. Daarnaast organiseert het FEH diverse netwerkbijeenkomsten, webinars en leerprogramma’s voor initiatieven. Ook zal via de website van het FEH alle kennis en praktijkervaring ontsloten worden om zo van elkaar te leren en sneller stappen te kunnen zetten.
Het Fries Energiehuis ondersteunt lokale initiatieven op het gebied van energiebesparing, opwek en warmte in Fryslân. Als kenniscentrum en verbinder helpt het Fries Energiehuis bewonersinitiatieven, bedrijven en gemeenten samen te werken aan duurzame projecten.
Wat betekent dit voor jou?
Misschien heb je wel eens gedacht aan een:
Of wat dacht je van een reparatienetwerk met buren? Stel je voor: je hebt een kapotte rits of een gaatje in je jas. In plaats van weggooien stuur je een appje in je buurtgroep en een handige buur helpt je het te repareren. Met een klein netwerk van handige mensen in je wijk kun je eenvoudig en snel reparaties laten uitvoeren en bijdragen aan een duurzame gemeenschap.
De mogelijkheden zijn eindeloos, en het mooie is: het kan klein beginnen. Met een kast, een idee en een groep enthousiaste buurtbewoners kun je al een groot verschil maken.
Hoe helpt FMF jou?
Wij staan klaar om jou te helpen met:
Doe mee en ontdek de kracht van samen!
Door te delen en repareren geef je niet alleen spullen een nieuw leven, maar versterk je ook de band met je buren én draag je bij aan een duurzamer Friesland. Neem contact met ons op en ontdek hoe eenvoudig het is om iets groots te doen voor jezelf, je buurt en het milieu.
Wist je dat we 80% van onze spullen nauwelijks gebruiken? Denk aan gereedschap dat ligt te verstoffen in de schuur of speelgoed dat na een tijdje vergeten wordt. En wat doe je met kapotte spullen – gooi je ze weg of repareer je ze? Door spullen te delen, lenen, ruilen of repareren kunnen we verspilling tegengaan, kosten besparen én verbinding in de buurt versterken.
Zij vangt er ook van de diverse bewonersgroepen signalen op over noden die de verdere ontwikkeling van het dorp in de weg staan of potenties om die ontwikkeling net te bevorderen. Dat potentieel en deze noden worden onderzocht om er in samenspraak antwoorden op te formuleren, op lokaal of bovenlokaal niveau. Op die manier wil VVDB de belangen van de bewoners op het Vlaamse platteland – die zich vaak niet gehoord voelen door lokale en bovenlokale besturen of overheidsinstellingen en -bedrijven – behartigen en hen daardoor veerkrachtiger maken.
Met een aanbod van ontmoetings- en vormingsmomenten versterkt de vereniging bewonersgroepen uit de vijf Vlaamse provincies in hun werking. Bewoners leren er mekaar kennen, wisselen er ervaringen en expertise uit en krijgen er informatie en vorming over actuele en/of zelf aangebrachte thema’s, dikwijls ingeleid door een expert ter zake.
Verder ondersteunt VVDB lokale besturen in hun plattelandsbeleid, vanuit de bekommernis voor meer inspraak en volle betrokkenheid van bewoners.
Mede vanuit de ervaringen en deskundigheid van bewoners is de vzw ondertussen uitgegroeid tot een belangrijke gesprekspartner op zowel dorps-, gemeentelijk, provinciaal als Vlaams niveau. Bovendien werken we samen met de Nederlandse Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en het European Rural Parliament. De Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen is ook het Vlaamse steunpunt van het Nederlandse Duurzame Gemeenschappen.
De Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen (VVDB) heeft het Vlaamse platteland als werkterrein. Daar informeert, inspireert en ondersteunt de vzw bewonersgroepen die zich actief inzetten voor de leefbaarheid in hun dorp.
Om haar missie te realiseren, heeft de ZVKK een aantal kernprojecten geïdentificeerd. Deze omvatten het ontwikkelen van inclusieve dorpsvisies, het opzetten van voorzorgcirkels ter versterking van sociale netwerken, en intervisieprogramma’s voor het aanpakken van complexe ruimtelijke vraagstukken. Daarnaast biedt de ZVKK trainingen, workshops en tools aan om vrijwilligersorganisaties te ondersteunen en de financiële duurzaamheid van ontmoetingscentra te bevorderen. Door samenwerking met netwerkpartners wil de organisatie een brede impact realiseren.
De ZVKK werkt niet alleen aan lokale initiatieven maar ook aan de versterking van haar eigen organisatie. Dit omvat de professionalisering van het team, uitbreiding van het bestuur en intensievere betrokkenheid van haar leden. Met een toekomstgerichte visie streeft de ZVKK naar een proactieve rol binnen het Zeeuwse netwerk, gericht op duurzame leefbaarheid en innovatie in kleine kernen.
De Zeeuwse Vereniging van Kleine Kernen (ZVKK) is een organisatie die zich inzet voor de leefbaarheid en sociale cohesie in de kleine kernen van Zeeland. Als belangenbehartiger, kennispartner en netwerkorganisatie ondersteunt de ZVKK dorpshuizen en dorpsraden met kennisdeling, advies en het ontwikkelen van breed gedragen dorpsvisies. De organisatie gelooft in de kracht van kleine gemeenschappen als fundament van de Zeeuwse samenleving en werkt aan inclusieve oplossingen voor actuele uitdagingen zoals woningbouw, verkeersveiligheid, eenzaamheid en vrijwilligerswerving.
Buurtwarmte is de coöperatie waarin alle goede ervaringen en opgebouwde kennis van warmte-initiatieven in Nederland met lokale warmtenetten zijn gebundeld en vertaald naar een brede ondersteuning voor onder andere (startende) warmtecoöperaties, gemeenten en woningcorporaties.
Door Energie Samen staat ‘lokaal eigendom’ in het Klimaatakkoord, investeren overheden en banken in coöperatieve opwekprojecten, is er een speciale subsidieregeling voor postcoderooscoöperaties, zitten we aan tafel bij de Regionale Energiestrategieën en nog veel meer!
Energie Samen vertegenwoordigt als koepel en belangenorganisatie alle energiecoöperaties en collectieve energie-initiatieven in Nederland. De beweging van burgerenergie-initiatieven groeit. Inmiddels zijn er meer dan 700 lokale energie-initiatieven in Nederland en totaal zijn meer dan 120.000 mensen lid van zo’n initiatief. De Lokale Energie Monitor houdt ieder jaar bij hoe groot de beweging is en wat burgerinitiatieven allemaal doen.
Energie Samen is de landelijke koepel en belangenorganisatie van energiecoöperaties. We ondersteunen duurzame energie-initiatieven van burgers en lokale ondernemers met belangenbehartiging, diensten en kennis.
Wij geloven in de kracht van de gemeenschap. Want sterke gemeenschappen helpen om ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken het hoofd te bieden. En, een hechte gemeenschap ontstaat niet vanzelf. Er is eigenaarschap nodig, zeggenschap en voldoende plekken om elkaar te ontmoeten. Dat is waar wij ons als Landelijke Samenwerkingsverband Actieve bewoners sterk voor maken. We zetten het belang van de sterke gemeenschap op de kaart én helpen met het scheppen van de voorwaarden die nodig zijn om sterke gemeenschappen te laten bloeien.
Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners is een vereniging van bewonersinitiatieven in heel Nederland. We hebben meer dan 250 leden door het hele land. We werken met trots voor al die bewoners die hun krachten bundelen en hun schouders onder inspirerende initiatieven zetten. Van bewonersbedrijven tot zorginitiatieven en van energiecoöperaties tot buurtmoestuinen en bewoners die strijden tegen de eenzaamheid van buurtbewoners.
Groente en fruit kopen in je eigen dorp, dat kennen de meesten van ons wel. Veel minder vanzelfsprekend is groente en fruit kopen wat ook dáár, in eigen dorp, geproduceerd is. Dat kan en moet anders, als we onze kinderen en kleinkinderen een leefbare toekomst gunnen. Onmogelijk? Nee hoor. We doen gewoon waar wij Groningers goed in zijn. Flink de mouwen opstropen. Doe je mee?
Onze visie
Lokaal geproduceerd voedsel is vanzelfsprekend en bereikbaar voor iedereen.
Onze missie
In 2040 zijn voedseltuinen de normaalste zaak van de wereld. Daarom willen we 100 voedseltuinen realiseren in de Provincie Groningen.
Wat we doen
We helpen inwoners, tuinders en gemeenten om in hun dorp een voedseltuin te realiseren. Zo maken we lokaal geproduceerde groente en fruit vanzelfsprekend en bereikbaar voor iedere Groninger. Daar plukken we zelf, én de generaties na ons, de vruchten van. We pakken de uitdagingen van nu bij de wortels aan. Door ecologisch voedsel te verbouwen, werken we aan gezonde Groningse grond en verbeteren we de biodiversiteit. En omdat je groente en fruit uit eigen dorp komen, zijn er minder voedselkilometers en verpakkingsmaterialen nodig waardoor er minder CO2 uitstoot is.
We helpen tuinders, gemeenten en inwoners om in hun wijk, dorp of stad een voedseltuin te realiseren. Zo maken we lokaal geproduceerde groente en fruit vanzelfsprekend en bereikbaar voor iedere Groninger. Daar plukken we zelf én alle generaties na ons, de vruchten van.
Volgende pagina »