index.php
Duurzame Gemeenschappen
Platform voor duurzame initiatieven voor en door de gemeenschap
FBBF
Wat we doen
De FBBF behartigt de belangen van de biologische landbouw in Fryslân. We doen dit in de breedste zin des woords. We doen dit door middel van deelname aan verschillende overleggen, het deelnemen aan en intitiëren van projecten die voor de ontwikkeling van biologische landbouw van belang zijn.
FBBF staat voor Feriening Biologyske Boeren Fryslân. Vertaald is het de vereniging van biologische boeren in Fryslân. Het is de belangenbehartiger voor de biologische sector in onze provincie. Onze leden hebben diverse biologische bedrijven van akkerbouw tot melkveehouderij en van glastuinbouw tot vleesvee. Veel van onze leden hebben daarnaast nog nevenactiviteiten zoals bijvoorbeeld natuurbeheer, recreatie, zorg of huisverkoop. De vereniging telt ongeveer 80 leden. Daarbij zijn er ook nog diverse donateurs die ons financieel ondersteunen.
Friese Energietafel (FET)
Net als andere provincies willen we in 2050 onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Dit lijkt nog ver weg, maar het is een hele klus om het energiesysteem te veranderen en anders met energie om te gaan. Daarom zetten we samen de schouders eronder om zo die transitie te versnellen. We sluiten aan bij de mondiale, Europese en nationale klimaatdoelstellingen en we blijven samenwerken zo lang dat nodig is.
Wij zijn de Friese Energietafel (FET), een samenwerkingsverband dat zich inzet voor schone energie in Fryslân. We slaan de handen ineen zodat we:
– Expertise, capaciteit en kennis kunnen bundelen
– Energievraagstukken gezamenlijk kunnen aanpakken
– Meer grip en regie hebben op samenhang in de uitvoering
– Initiatieven kunnen aanjagen en mogelijk maken
Elkien
Als woningcoöperatie geloven we in wederzijdse verantwoordelijkheid en staan midden in de samenleving. Samen met bewoners, ketenpartners en andere betrokkenen werken we aan een goed woon- en leefklimaat. We weten dat mensen, buurten en wijken verschillen en onze aanpak is daarom altijd lokaal en gebiedsgericht.
Samen zorgen we voor betaalbare en duurzame woningen van goede kwaliteit in buurten en wijken waar het plezierig wonen is. Voor nu en voor de generaties die na ons komen.
Waag Futurelab
Waag Futurelab zet zich al 30 jaar in voor het ontwerp en de ontwikkeling van een duurzame, rechtvaardige samenleving.
- Door gezamenlijk opkomende technologie te onderzoeken en onderliggende culturele aannames te bevragen.
- Door te experimenteren en alternatieven te ontwerpen op basis van publieke waarden.
- Door met de samenleving te ontwikkelen aan een open, eerlijke en inclusieve toekomst.
Waag werd in 1994 opgericht door Marleen Stikker en Caroline Nevejan. Waag kwam voort uit De Digitale Stad, het eerste publieke toegangsportaal tot het internet en een sociale mediaplatform avant la lettre. Stikker stond hiermee aan de wieg van het digitale publieke domein. In haar boek ‘Het internet is stuk (maar we kunnen het repareren)‘ beschrijft ze de ontwikkeling van het internet sinds de Digitale Stad.
Waag, dat eerder de naam ‘Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media’ droeg, ontwikkelde zich de afgelopen jaren aan de hand van vele projecten op het snijvlak van technologie, kunst en wetenschap tot een Futurelab voor technologie en maatschappij.
Technologie is niet neutraal. Waag versterkt kritische reflectie op technologie, ontwikkelt technologische en maatschappelijke ontwerpvaardigheden en stimuleert sociale innovatie. Waag werkt in een team van ontwerpers, kunstenaars en wetenschappers, dat publieke onderzoeksmethoden toepast op technologie en de samenleving. Daarmee stelt Waag zoveel mogelijk mensen in staat mee te ontwerpen aan een open, eerlijke en inclusieve toekomst.
TKI Urban Energy
Naar een CO₂-vrije gebouwde omgeving in 2050
TKI Urban Energy verbindt en ondersteunt bedrijven en kennisinstellingen bij de ontwikkeling en toepassing van energie-innovaties voor het verduurzamen van woningen, utiliteitsgebouwen, woonwijken en bedrijventerreinen. Dat doen wij door innovatieprogramma’s op te stellen rond thema’s als zonnestroomtechnologie, maatregelen die leiden tot een vermindering van energieverbruik, duurzame warmte- en koudesystemen en slimme IT-oplossingen.
De afgelopen jaren zijn ruim 700 innovatieve projecten opgezet om de gebouwde omgeving te verduurzamen, gesteund vanuit de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties via de Topsector Energie-regelingen die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uitvoert. TKI Urban Energy helpt daarbij door:
- innovators de weg naar financiering te wijzen;
- of naar samenwerkingspartners;
- consortia te begeleiden, van idee tot uitvoering;
- kennisuitwisseling mogelijk te maken;
- publiek-private projecten te ondersteunen;
- onderzoek naar trends en actuele ontwikkelingen te initiëren;
- bevindingen met beleidsmakers te delen;
- veelbelovende innovaties te helpen opschalen en naar de praktijk te brengen, onder meer via de programma’s Uptempo!, PVB Nederland en Verbouwstromen.
Onze gebouwde omgeving moet in hoog tempo en op grote schaal verduurzaamd worden. Voor zo’n immense transformatie zijn energie-innovaties essentieel. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen leveren daarvoor de bouwstenen. Zij ontwikkelen en onderzoeken oplossingen om hernieuwbare energie op te wekken, duurzaam te gebruiken, uit te wisselen, te transporteren, of gewoonweg CO₂-uitstoot te voorkomen. Deze technologische vernieuwingen gecombineerd met socio-economische vooruitgang leiden tot ons gezamenlijke doel van een CO₂-vrije gebouwde omgeving in 2050.
Noordelijk Zadennetwerk
Visie en missie Noordelijk ZadennetwerkWij zien een wereld waarin:
- zaden worden gezien als basis voor gezonde voeding en voedselkwaliteit voor mens en dier.
- zaden vrij uitgewisseld worden en dus geen bezit zijn van een groot bedrijf, deel zijn van de lokale gemeenschap en beschermd als cultureel erfgoed.
- er bewustzijn is over het belang van de zaden voor voedselveiligheid, waardoor mensen voedselzekerheid in eigen handen hebben.
- mensen samenwerken en kennis delen over gezonde regionale zaden.
- een overvloed bestaat aan regionale diversiteit aan zaden en voedsel op het land, in producten en als voedsel op ons bord.
- bewustzijn bestaat over het belang van de gezonde, regionale zaden voor duurzame landbouw, opbouw van bodem, stabiel klimaat en ecologisch evenwicht in de natuur.
Zaden zijn de bron van leven en voedsel. Het Noordelijk Zadennetwerk is een netwerk dat het gebruik en behoud van historische en regionale zaden wil stimuleren. Onze voedselzekerheid is in het geding wanneer er een afname is van de diversiteit van soorten en wanneer de vrije toegang tot zaden beperkt wordt. Als netwerk wisselen wij kennis en zaden uit. We bevorderen onderzoek naar agrarische diversiteit en voedselzekerheid. Daarnaast organiseren we markten, workshops en informatieavonden om het thema breed te agenderen. Hiermee creëren en ondersteunen we een levende genenbank in Noord-Nederland.
Energie VanOns
Bij Energie VanOns doen we het net even anders dan andere energieleveranciers. Wij geloven dat coöperatieve energie dé toekomst is. Samen met 150 lokale energiecoöperaties zetten wij ons in voor duurzame energie en het vergroten van de leefbaarheid in dorpen en buurten.
Je ontvangt duurzame stroom van een windmolen of zonnepark uit je eigen buurt, zo kun je zelf zien waar je energie vandaan komt. Het mooie is dat de opbrengsten via de coöperaties weer terugvloeien naar je eigen omgeving. Energie zonder winstoogmerk; dat wast, laadt en kookt net wat lekkerder.
Wil je meer weten?
Coöperatieve energieleverancier: wat is het en hoe werkt het precies? – Energie VanOns

Met jouw energiecontract lokaal het verschil maken!
Stichting Goeie Grutten
Voedsel
Ons huidige voedselsysteem is niet duurzaam: het is verantwoordelijk voor bijna 30% van alle CO2-uitstoot wereldwijd en intensieve landbouw is de grootste veroorzaker van biodiversiteitsverlies. Ook wordt steeds meer duidelijk over de negatieve verbanden tussen de manier waarop ons voedsel geproduceerd wordt en verschillende typen welvaartsziektes. Stichting Goeie Grutten denkt dat dit anders moet en kan. Daarom ondersteunen wij initiatieven die zich hard maken voor de volgende transities:
- De eiwittransitie: op naar een betere balans met minder dierlijk en meer plantaardig voedsel op ons bord.
- De transitie naar een regeneratief landbouw/voedselsysteem: op naar een voedselproductie die een positieve bijdrage levert aan mens en planeet.
Daarbij steunen we zowel voedselpioniers die laten zien dat het anders kan, als enkele eco-systeemspelers die de groeiende groep pioniers versterkt, onderling verbindt en hun gezamenlijke verhaal vertelt.
Energie
Stichting Goeie Grutten wil bijdragen aan oplossingen voor de complexe uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt. Daarbij kun je denken aan een goede afstemming van vraag en aanbod en het verlichten van de druk op de huidige infrastructuur al dan niet in combinatie met mobiliteit.
Wij financieren projecten op het gebied van gebruik, productie en opslag van CO2-vrije energie. Daarbij kijken we expliciet niet naar zon en wind oplossingen, maar juist naar al het andere dat nodig is om over te schakelen naar een CO2 vrij energie systeem dat werkt, ook als de zon niet schijnt en de wind niet waait.
Democratie, Media en Privacy
Stichting Goeie Grutten zet zich in voor een maatschappij, waarin grondrechten zoals o.a. privacy en vrijheid van meningsuiting gewaarborgd zijn. Cruciaal is daarbij de beschikbaarheid van pluriforme onafhankelijke en betrouwbare informatie. Onze stichting ziet dat deze rechten steeds meer onder druk staan.
Daarom steunt stichting Goeie Grutten projecten die zich inzetten voor:
- de persvrijheid;
- de vrijheid van meningsuiting en communicatievrijheid;
- het verbeteren van de privacy van burgers, online en/of offline;
- onafhankelijke en op feiten gebaseerde onderzoeksjournalistiek;
- meer transparantie, anti-corruptie en integriteit bij overheden en grote organisaties;
- het bevorderen en bewustmaken van democratische kernwaarden;
- het bevorderen van het maatschappelijk debat;
- het inzichtelijk maken van politieke beïnvloedingsprocessen.

Stichting Goeie Grutten ondersteunt ondernemende stichtingen die werken aan een duurzame, gezonde en rechtvaardige maatschappij. Wij doneren met geld, maar ook middels inzet van kennis en expertise en het leggen van verbindingen in ons netwerk. Onze stichting is actief op drie werkterreinen: Voedsel, Energie en Democratie, Media & Privacy
Team Burgerberaad
Wie is Team Burgerberaad?
Wij zijn een collectief van ervaren professionals die kwalitatief goede burgerberaden realiseren. Wij staan voor de onafhankelijkheid van het burgerberaad en het eigenaarschap van de deelnemers. Mensen moeten vrijelijk kunnen spreken terwijl ze toewerken naar een advies waarin ze zichzelf echt herkennen. Tegelijkertijd hebben we oog voor de uitvoerbaarheid van de uitkomst. Ons proces ontwerpen we gebaseerd op deze uitgangspunten.
In een burgerberaad werkt een groep gelote inwoners aan oplossingen voor een lastig maatschappelijk vraagstuk. Het beraad duurt meestal meerdere dagen en komt bijeen ofwel op verzoek van de politiek ofwel op verzoek van inwoners. Het doel en de vraag staan vast. Ook staat vast dat de opbrengst echt gaat worden gebruikt.
Nationale Postcode Loterij Buurtfonds
Veel bewoners hebben ideeën over hoe zij hun buurt nog mooier en leefbaarder kunnen maken. Denk aan nieuwe speeltoestellen voor de kinderen, meer groen in de buurt of activiteiten voor oudere buurtbewoners. Of zelfs het opzetten van bewonersbedrijven, waardoor de leefbaarheid en werkgelegenheid in een wijk toeneemt.
Het Postcode Loterij Buurtfonds is er voor alle bewonersinitiatieven in Nederland, van klein tot groot. Van eenvoudige verbeteringen tot vernieuwende initiatieven die grote impact maken. Zo hopen we meer mensen te inspireren om ook in actie te komen. Samen maken we Nederland een stuk mooier!
Duurzame Gemeenschappen is trots dat ze worden gesteund door het Postcode Loterij Buurtfonds, het fonds voor alle bewonersinitiatieven in Nederland. Deelnemers van de Postcode Loterij, dank jullie wel!
Het Postcode Loterij Buurtfonds is er voor alle bewonersinitiatieven in Nederland, van klein tot groot. Van eenvoudige verbeteringen tot vernieuwende initiatieven die grote impact maken. Zo hoopt het Postcode Loterij Buurtfonds meer mensen te inspireren om ook in actie te komen en maken we Nederland een stuk mooier.
Volgende pagina »