De gemeente Súdwest Fryslân vindt het belangrijk om in de ontwikkeling van een nieuw energiesysteem inwoners te betrekken bij de totstandkoming van beleidskeuzes, zodat deze beter aansluiten bij de wensen en behoeftes van inwoners en er naast technische oplossingen ook aandacht is voor sociale aspecten en acceptatie.
Uit diverse onderzoeken (w.o. Fries Sociaal Planbureau) blijkt dat bewoners binnen de energietransitie gehoord en gezien willen worden.
Met de ondertekening van een convenant krijgen de inwoners van Bolsward structureel een stem en kunnen ze structureel meedenken met de energieoplossingen in Bolsward. Dat gebeurt via het Energieplatform Bolsward.
Lees meer op: https://platformenergiebolsward.buurkracht-online.nl
In Bolsward is de gemeente bezig om een energiesysteem te ontwikkelen om heel Bolsward aardgasvrij te maken en mogelijk te voorzien van duurzame opwek van elektriciteit en warmte.
Woudsend Bloeit 2024 heeft naast een prachtige week daarna ook nog veel moois opgeleverd.
Genoeg redenen om editie 2025 te organiseren. Het thema wordt ‘Woudsend in de toekomst’, in het breedste zin van het woord. Hoe zien we zorg, wonen, werken, verkeer en recreatie het liefst in de toekomst, om maar wat onderwerpen beet te pakken. Daar passen activiteiten als wandelen, zwemmen en/of bewegen prima in. Vind je het leuk om voor de komende editie iets te organiseren, en nog liever wil je het bestaande kernteam aanvullen, wees welkom op de aftrap van de tweede editie van Wâldsein Bloeit. Mocht je het nog niet weten, eenieder is welkom om te komen luisteren.
Woensdag 22 januari 20:00 uur in het dorpshuis is de start van de voorbereiding voor Woudsend Bloeit 2025. Meer weten, inspiratie opdoen of je opgeven als vrijwilliger? Kijk op de website van Wâldsein Bloeit.
Wâldsein Bloeit is onderdeel van Fryslân Bloeit. Wil je meer weten of ook een Bloeiweek organiseren met jouw dorp of wijk? Kijk op Bloeit.frl.
Bloeiweek van 17 t/m 24 mei 2025
De vitaliteit van het platteland, dus ook van de IJsselvallei, is van levensbelang. Letterlijk voor de natuur en ook voor het goede leven van de mensen die er wonen en werken. Om daar aan bij te dragen voor nu en voor onze kleinkinderen zijn we gestart met de campagne Erfdelen, d.w.z. sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen op voormalige boerenerven. Dat heeft vele voordelen, zeker als het kan in samenwerking met de (stoppende) boeren. In Brabant stopt 1/3 van de boeren in drie jaar tijd en ook in onze omgeving gaan ze met pensioen of stoppen ze om andere redenen en verlaat een deel van hen het erf. De insteek van Erfdelen is dat zo’n erf een nieuwe bestemming krijgt die een bijdrage levert aan de vitaliteit van het platteland.
Lees meer over Erfdelen op de website.
Sociaal, duurzaam en kleinschalig gezamenlijk wonen op voormalige boerenerven. Inmiddels zijn er al zo’n 4000 belangstellenden en 20 projecten in ontwikkeling.
Beide projecten zullen elkander enorm versterken. De dorpstuin (permacultuur) wordt beheerd door vrijwilligers die met elkaar zullen zorgen voor de teelt van diverse soorten groenten en fruit. Het kunstwerk wordt gecreëerd in een omgeving met veel biodiversiteit waar vooral insecten en vogels ruim baan krijgen. Kortom…een paradijs nieuwe stijl!
Doarpstún ‘Abma’s Pleats’ te Folsgare is een tweeledig project gesitueerd op een oud, thans onbebouwd, boerenerf, hetgeen zal bestaan uit een ecologische dorpstuin i.c.m. een te realiseren kunstwerk in de vorm van de contouren van de voormalige boerderij.
De Doarpstún is een sociale tuin. We willen bijdragen aan onder meer onderlinge verbinding door ontmoeting en het bevorderen van een gezond en duurzaam leefklimaat. Samen werken aan een gezonde leefomgeving. In de Doarpstún is er voor iedereen ruimte om op zijn of haar eigen manier bij te dragen. Iedereen die wil meedoen, kan meedoen. Wie niet daadwerkelijk met de handen in de aarde kan wroeten, plukt alsnog de vruchten en groenten van dit duurzame initiatief.
In Hallum heeft een kleine groep inwoners begin 2023 het initiatief genomen om plannen te maken voor het realiseren van een Doarpstún. De Doarpstún wordt opgericht vanuit de mienskip-gedachte. Dat wil zeggen dat de groene voorziening wordt gerealiseerd voor én door de inwoners van het dorp Hallum; we doen het ‘mei en foar elkoar’.
Het projectteam van Stadstuin Withlof doet dat niet alleen. Vanaf het eerste begin betrekken we actief bewoners uit de wijk, jonge stedelingen en nieuwkomers bij de tuin. Withlof brengt daarom niet alleen mensen in contact met voedsel, maar ook met elkaar. Naast vaste dagen waarop er in de tuin wordt gewerkt, organiseren we ook workshops, gezamenlijke diners en wijkfeesten.
Stadstuin Withlof is een groene plek in Leeuwarden waar een de aangesloten community zich bezighoudt met het verbouwen van duurzame groenten en bloemen. Samen onderzoeken we hoe we onszelf van voedsel kunnen voorzien in een stedelijke omgeving.
De Buurtmarkt begint nu echt vorm te krijgen. In de aanloop naar dit moment is de initiatiefgroep regelmatig bij elkaar geweest en hebben we alles op alles gezet om verder te gaan. Dit ging gepaard met vooral ook veel wachten. Wachten op financiële ondersteuning. Nadat deze ondersteuning in oktober 2024 werd goedgekeurd is er al veel werk verzet. De kluscommissie is bezig gegaan met de ruimte die Stadsboerderij De Sibbe beschikbaar stelt voor de Buurtmarkt bij De Sibbe. En wow, deze wordt prachtig! Om de ruimte in te richten wordt inmiddels ook langzaam de inventaris verzameld. Duurzaam en lokaal, want een groot gedeelte van de inventaris zal bij de Buurtmarkt bij De Sibbe van tweede hands zijn. Ondertussen worden potentiële lokale boeren en producenten door de leverancierscommissie benaderd voor een samenwerking met de Buurtmarkt bij De Sibbe.
Ons streven is dat we ongeveer begin april het eerste afhaalmoment kunnen organiseren.
Lekkere, gezonde en lokale producten zijn dichterbij dan je denkt.
Begin 2024 hebben een aantal mensen het initiatief genomen om een buurtmarkt te starten aan de rand van Sneek. Bij Stadsboerderij De Sibbe is een locatie gevonden, waar sindsdien al veel werk is verzet: er werd een stichting opgezet, er wordt geklust en het inventaris wordt steeds completer. Vanaf april 2025 zijn we hopelijk in bedrijf!
In Den Bosch nabij het Engelenmeer, Engelen en de Haverleij zijn de Voedselboskabouters voor de gemeente Den Bosch een voedselbos aan het aanleggen. We willen hier graag samen met lokale bewoners een mooi voedselbos aanleggen zodat we samen de vruchten kunnen plukken en van dit nu nog kale weiland een oase van biodiversiteit kunnen maken. Volg de ontwikkelingen via de blog van De Voedselboskabouters.
Een prachtig Voedselbos in wording voor de inwoners van Engelen-de Haverleij en Bokhoven.
Na het succes van de afgelopen Bloeiweek in 2024 zijn de inwoners van Akkrum en Nes alweer volop bezig met de voorbereidingen voor de Bloeiweek 2025! Van zaterdag 31 mei tot en met vrijdag 6 juni 2025 zullen Akkrum en Nes opnieuw in het teken staan van verbinding en duurzaamheid. We bundelen onze krachten om thema’s als klimaat, natuur, voedsel, dierenwelzijn en ons eigen welzijn aan te pakken met inspirerende activiteiten voor jong en oud. De week start samen met Reuzedei, een perfecte aftrap voor een week vol betrokkenheid en bewustwording.
De eerste initiatieven voor 2025 zijn al van start gegaan, zoals Tegel eruit, plant erin! Wil je de activiteiten volgen, je opgeven als vrijwilliger of inspiratie opdoen? Neem dan een kijkje op de website van Akkrum-Nes Bloeit!
Akkrum-Nes Bloeit is onderdeel van Fryslân Bloeit. Wil je meer weten of zelf een Bloeiweek organiseren met jouw wijk of dorp? Kijk dan op Bloeit.frl.
Akkrum-Nes Bloeit 31 mei t/m 6 juni 2025