De producenten brengen de producten eens per week naar een verdeelpunt, waar leden van de vereniging de bestellingen verdelen. Dit kost de producenten minder tijd dan een winkel aan huis of een markt. En de consument kan lokaal geproduceerd voedsel op één plek bestellen en afhalen.
Buurtmarkt De Linde is een voedselcoöperatie in de vorm van een vereniging. De leden kunnen via een webplatform producten zoals melk, kaas, groente, vlees en brood inkopen van lokale, duurzame producenten.
De eerste twee daken zijn ontstaan vanuit de Postcoderoosregeling. Participanten hebben voor 99 euro per paneel ‘’geïnvesteerd’’. De panelen zijn eigendom van de Energiecoöperatie.
Het laatste zonnedak is met de huidige werkwijze ontwikkeld. Dit houdt in een subsidie aanvraag voor SCE (Dit is een soort SDE voor energiecoöperaties) met een garantieprijs per kwh. Wel is er participatie mogelijk. Er zijn totaal 15 investeerders gezocht die certificaten van 100 euro kunnen kopen. In totaal is er 20.300 euro aan participaties verkocht. Dit moet ongeveer 1/3 zijn van de totale investering van een nieuw zonnedak.
Daarnaast heeft de coöperatie een overeenkomst met onze eigen energiebedrijf Energie VanOns. Wanneer we klanten aanbrengen die elektra en/of gas afnemen van EVO, dan krijgt de coöperatie hiervoor een wederverkopersvergoeding. Deze wordt vervolgens door ons gereserveerd per dorp. We doen dit al sinds ca. 2016.
Op 14 maart 2025 wordt er een cheque van 2500 overhandigd aan een dierenpark in Hallum. De klanten die wij in Hallum hebben, is gevraagd naar een goede besteding in hun dorp. Het dierenpark zou graag een wateraansluiting willen hebben, zodat er op het parkje zelf altijd water aanwezig is. Voor de kosten hiervan is geld nodig en dat hebben deze inwoners/klanten dus zelf bij elkaar gespaard. En dat uit hun eigen energierekening.
Energiecoöperatie Mei-inoar Grien heeft zonnedaken bij twee Agrarische bedrijven en één op het dak van Dorpshuis De Nije Tille in Marrum. Met participatie van inwoners.
Het lidmaatschap houdt in dat je ook een taak hebt, bijvoorbeeld in de chauffeursploeg, als marktmeester, besteller, contactpersoon met leveranciers, bestuurslid. Zo houden we de prijzen laag omdat er geen tussenhandel is. Het doel is met elkaar op duurzame wijze voedsel in te kopen zodat iedereen die dat wil biologisch kan eten, ook met een kleinere beurs. Ook vinden we het belangrijk dat we zo voor de biodiversiteit en een gezonde leefomgeving zorgen. Onze producenten gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, kunstmest en preventieve antibiotica. Bovendien is het sociale aspect van groot belang: elke zaterdagochtend wordt koffie gedronken en ontstaan er leuke gesprekken. Samen brengen we als leden van de vereniging deze buurtmarkt tot stand. Een echt ‘mienskip’-project!
Foto: Buurtmarkt Natuerlik Littens
Sinds mei 2024 bestaat de buurtmarkt Natuerlik Littens e.o. Deze vereniging voorziet het dorp Easterlittens e.o. wekelijks van lokale biologische producten. Om de week kunnen ook producten van biologische groothandel Odin besteld worden. We bestaan bijna een jaar en er zijn ongeveer 25 huishoudens lid.
Voedselgemeenschap
Vanaf het begin was de zorgboerderij blij met onze komst. Tijdens corona viel het winkeltje weg, waardoor er minder inkomsten maar ook minder reuring was op de boerderij. Al bij de start van de Buurtmarkt vormde zich een groep enthousiaste leden die niet alleen producten willen afnemen, maar ook mee willen denken over het opbouwen van een levendige voedselgemeenschap.
Kimchi en de korte keten
De Buurtmarkt biedt zo ruimte voor ieders kennis en kunde. Broodbak- en kimchiworkshops worden ingepland en er wordt gewerkt aan een taartenbakschema! Maar belangrijker nog: door de reuring worden ook ondernemers uit de regio geprikkeld om met de Buurtmarkt samen te werken. Zodoende kan een klein initiatief innovatie in de korte keten helpen aanjagen!
Het kleinschalige opschalen
De oprichters zijn blij dat ze kunnen bouwen op de schouders van andere Buurtmarkten. Zo zijn er standaarddocumenten voor de werving van leden, het opzetten van een vereniging of het draaien van de Buurtmarkt zelf. Hierdoor is het opzetten van een Buurtmarkt vrij eenvoudig. Ook het bestellen via het platform Local Food Works is een fluitje van een cent. Heel fijn!
In de zomer van 2024 zijn we bij Zorgboerderij De Noorderhoeve met hun Buurtmarkt begonnen. Bij onze zorgboerderij proberen we niet alleen de producten van de boerderij af te nemen, maar ook samen nieuwe, duurzame producten te ontwikkelen. De zorgboeren helpen bij het oogsten en klaarzetten van onze bestellingen en vinden het een feest dat wij zelf naar de boerderij komen om hun producten op te halen.
Oogst vol Liefde is een initiatief gericht op het creëren van een duurzame en hechte gemeenschap door middel van Community Supported Agriculture (CSA). Onze gemeenschapstuin biedt een plek waar mensen samenkomen om te leren, te oogsten en te genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.
Wij geloven in de kracht van samenwerking en het delen van kennis om zo een positieve impact te maken op zowel het milieu als de samenleving. Bij Oogst vol Liefde draait alles om verbinding, duurzaamheid en liefde voor de natuur
Met onze gemeenschapstuin in Naarden langs de A1, “Oogst vol Liefde” ook wel Community Supported Agriculture (CSA) genoemd, willen we samen duurzame landbouw bevorderen en een hechte gemeenschap opbouwen.
We telen hier biologische groente die we zo veel als mogelijk in de korte keten en lokaal afzetten. Daarnaast begeleiden we mensen met een zorgvraag. Wij besteden veel aandacht aan bodemgezondheid. We delen die kennis ook graag bijvoorbeeld door diverse cursussen, aanschuifmaaltijden in combinatie met rondleidingen op de tuinderij.
Wij zijn toekomstgericht en streven naar een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Dat doen we graag door anderen te inspireren met lekker eten. Wij zijn graag onderdeel van een brede beweging die werkt aan gezond, lokaal, duurzaam eten van gezonde bodem. Kijk op onze site www.tuindees.nl hoe je mee kan doen met de tuinderij.
Tuin De Es is een mooie tuinderij op de esgronden aan de rand van het Brabantse dorp Haaren.
Energiecoöperatie IJlst neemt in de eigen stad het voortouw met duurzame energie-initiatieven. Elektrisch deelautogebruik stond daarom hoog op de verlanglijst. Niet alleen maakt het de bewoners op deze manier minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, ook zorgen ze ervoor dat er minder nieuwe auto’s gemaakt hoeven te worden.
Energiecoöperatie IJlst: “We zijn ervan overtuigd dat elektrische deelauto’s een deel van ons energie, CO2- en mobiliteitsprobleem kunnen oplossen.”
Sinds november 2022 heeft IJlst een elektrische deelauto en is mede-initiatiefnemer van de Buurtbestuurders, het eerste merk voor deelauto’s in Friesland. De deelauto is natuurlijk elektrisch. Samen besparen bewoners zo fossiele brandstoffen en omdat ze de auto delen, zijn er minder nieuwe auto’s nodig. Veel gebruikers merken dat de deelauto óók nog voordeliger is.
De Enerzjy Koöperaasje Aldeboarn U.A. (afgekort EKA) is ontstaan op initiatief van enkele “groene” Boarnsters. In oktober 2014 werd het plan geboren om een lokale energiecoöperatie te starten en een jaar later zijn we officiëel opgericht.
Wij willen met ons dorp bijdragen aan de groene energiedoelen van Nederland en energie betaalbaar houden voor Aldeboarn. Door samen te verduurzamen en minder afhankelijk te zijn van externe en niet duurzame energiebronnen zorgen we hiervoor. Onze doelstellingen zijn als volgt:
Enerzjy Koöperaasje Aldeboarn (EKA) helpt bewoners en het dorp verduurzamen en wekt duurzame en betaalbare energie op voor onze regio. Dit moet uiteindelijk een energieneutraal Aldeboarn opleveren.
– Aanleg van het voedselbos (7 lagen) in de bestaande boomsingel met een beheersplan gericht op een grote verscheidenheid in beplanting;
– Aanleg van de boomgaard als uiteindelijk onderdeel van het voedselbos, met oude rassen en inheemse beplanting zoals lijsterbes, Drents krentenboompje, hazelaar soorten, rode bes, zwarte bes, framboos en appelbes;
– Bijen en vlindertuin met jaarrond bloeiende nectar- en stuifmeel planten zoals o.a. bijenboom, aster, vrouwenmantel, wilgen, hazelaar, grove den, Gelderse roos, verschillende wilde rozen soorten en nog veel meer;
– Grote vijver met natuurlijke (ijzer-vrije) kwel vanuit het diepe grondwater. Zichtbaar geworden bij de aanleg. Binnen een aantal maanden na de aanleg volop leven van verschillende kikkersoorten, de kleine watersalamander en een diversiteit aan waterdieren. Zelfs het veenpluis heeft zich genesteld.
– Kleine vijver in het voedselbos gebied, aangelegd als wadi om wateroverlast op een hele natte plek te reguleren. Afgelopen jaar blijkt dat de wisselende waterhoogte (droog/nat) een grote diversiteit aan planten oplevert;
– Rondom de tuin zijn takkenrillen aangelegd om de biodiversiteit te versterken. Hier nestelen met name de winterkoning en een aantal kleine vogels die hier erg van houden. Ook is het een schuilplaats gebleken van o.a. een fazant;
– Samen met de basisschoolkinderen zijn in de afgelopen jaren, duizenden bloembollen de grond ingegaan. Met name krokus, daslook, anemoon soorten, knikkende vogelmelk, sterhyacint en lelietje der dalen, belangrijk om het nectar- en stuifmeel seizoen voor insecten te vergroten en te verlengen. Dit willen wij de komende jaren verder uitbreiden, in met namen het voedselbos.
Biodiversiteit is vanaf de start in 2014 een belangrijk onderdeel van de dorpstuin. In het ontwerp is rekening gehouden met de ‘natuurlijke’ omgeving:
Vanuit vier pijlers werken we aan regeneratie; landschap, voedsel, bouwen en ondernemen. We geven de natuur weer terug aan zichzelf, produceren gezond voedsel dat tegelijkertijd bodem en biodiversiteit laat opleven. We bouwen voor mensen en voor niet-menselijk leven en creeren waarde met lokaal en sociaal ondernemerschap. Al met al ontdekken we hoe we bijdragen aan veerkrachtige ecosystemen.
Op én met de Kleverbergh, in de Ooijpolder bij Nijmegen, ontwikkelen we een regeneratief landgoed. Een inclusieve plek waar mensen, planten, dieren en andere organismen in balans en samenhang met elkaar kunnen leven.
Volgende pagina »