Tsja, daar staat ie dan… bloedzuring in mijn moestuin… Wat doe ik er vervolgens in godsnaam mee!?
Door Elias den Otter van de Voedselwerkplaats
“Langzaam ben ik mijn eigen moestuin aan het ombouwen naar een meerjarige groentetuin. Hiermee stap ik op de trein waar vele voedselbospioniers al een tijdje opzitten.
Al die pioniers zijn geweldig bezig voor de planeet (meerjarige gewassen zijn veel beter voor bodem, biodiversiteit en zijn veel beter bestand tegen weersextremen). Leuk! Maar we moeten het ook nog leren kennen en leren lekker vinden. Die bloezuring smaakt echt wel even anders dan spinazie. Denk ik! Want ik heb het nog altijd niet geprobeerd.
Dit is dus de echte bottleneck in de voedseltransitie. Niet de teeltmethodes, niet de boeren, maar de gedragsverandering van de consument. Hier gaat het te weinig over mijns inziens. In alle duurzaamheidstransities overigens….
Hoewel ik het leuk vind om in eigen tuin wat te experimenteren, hebben we mensen nodig die hier hun leven aan wijden en hun kennis en lekkers met ons delen. Ik ben heel blij met de samenwerking met Voedselbos Schoorl bij onze Buurtmarkt. Myriam Prent levert heerlijke daslook pesto’s, ingemaakte groenten, heerlijke azijn, geneeskrachtige producten EN meerjarige plantjes voor in de moestuin :-).
En het mooie is: Myriam is op haar beurt weer blij met de Buurtmarkt. Want zij krijgt hier een afzetmarkt (weliswaar nu nog bescheiden) en een podium om haar verhaal te doen. Samen vormen we in onze Buurtmarkt zo, heel laagdrempelig, een leergemeenschap over onze voedseltransitie.
Wil je ook zo’n leergemeenschap? Ga naar de website van de Voedselwerkplaats en ontdek hoe je dit zelf kunt organiseren.”
Tsja, daar staat ie dan… bloedzuring in mijn moestuin… Wat doe ik er vervolgens in godsnaam mee!?
Door Elias den Otter van de Voedselwerkplaats
“Langzaam ben ik mijn eigen moestuin aan het ombouwen naar een meerjarige groentetuin. Hiermee stap ik op de trein waar vele voedselbospioniers al een tijdje opzitten.
Al die pioniers zijn geweldig bezig voor de planeet (meerjarige gewassen zijn veel beter voor bodem, biodiversiteit en zijn veel beter bestand tegen weersextremen). Leuk! Maar we moeten het ook nog leren kennen en leren lekker vinden. Die bloezuring smaakt echt wel even anders dan spinazie. Denk ik! Want ik heb het nog altijd niet geprobeerd.
Dit is dus de echte bottleneck in de voedseltransitie. Niet de teeltmethodes, niet de boeren, maar de gedragsverandering van de consument. Hier gaat het te weinig over mijns inziens. In alle duurzaamheidstransities overigens….
Hoewel ik het leuk vind om in eigen tuin wat te experimenteren, hebben we mensen nodig die hier hun leven aan wijden en hun kennis en lekkers met ons delen. Ik ben heel blij met de samenwerking met Voedselbos Schoorl bij onze Buurtmarkt. Myriam Prent levert heerlijke daslook pesto’s, ingemaakte groenten, heerlijke azijn, geneeskrachtige producten EN meerjarige plantjes voor in de moestuin :-).
En het mooie is: Myriam is op haar beurt weer blij met de Buurtmarkt. Want zij krijgt hier een afzetmarkt (weliswaar nu nog bescheiden) en een podium om haar verhaal te doen. Samen vormen we in onze Buurtmarkt zo, heel laagdrempelig, een leergemeenschap over onze voedseltransitie.
Wil je ook zo’n leergemeenschap? Ga naar de website van de Voedselwerkplaats en ontdek hoe je dit zelf kunt organiseren.”
De Voedselwerkplaats biedt praktische begeleiding aan initiatiefnemers die een voedselgemeenschap willen starten...
In de zomer van 2024 zijn we bij Zorgboerderij De Noorderhoeve met...
Begin 2024 hebben een aantal mensen het initiatief genomen om een buurtmarkt...
Buurtmarkt De Linde is een voedselcoöperatie in de vorm van een vereniging....
Sinds mei 2024 bestaat de buurtmarkt Natuerlik Littens e.o. Deze vereniging voorziet...
De Buurtmarkt Bokhoven is het initiatief waarbij al de helft van het...